Puun alkuperäketjun läpinäkyvyys ja jäljitettävyys paranee
Puun alkuperäketjun seurantajärjestelmä (Chain of Custody, CoC) tarjoaa tarkkaa ja todennettavissa olevaa tietoa puupohjaisten tuotteidemme alkuperästä. Puun alkuperäketjun seuranta on keskeinen osa EU:n uutta metsäkatoasetusta (EU Deforestation Regulation, EUDR), joka on suunniteltu torjumaan metsäkatoa ja metsien tilan heikkenemistä maailmanlaajuisesti. Lisäksi asetuksen tarkoituksena on pienentää Euroopan unionin osuutta kasvihuonepäästöistä ja biologisen monimuotoisuuden heikkenemisestä. Asetus astui voimaan 29.7.2023.
Jotta puun jäljitettävyys paranee, tulee puuta markkinoille asettavien yritysten seurata ja todentaa puun alkuperää entistä tarkemmin. Yritysten tulee esimerkiksi tehdä ilmoitus EU:n järjestelmään aina, kun puu liikkuu ketjussa eteenpäin seuraavalle toimijalle, metsästä tuotteeksi.
Seurantajärjestelmän avulla tuotteessa käytetyn puun alkuperä voidaan jäljittää aina sen kasvualueelle asti. Puun alkuperäketjun seurannalla voimme todentaa, että tuotteemme ovat peräisin vastuullisista ja laillisista lähteistä sekä varmistaa, että toimintamme täyttää EU:n metsäkatoasetuksen vaatimukset.
"Noudattamalla EU:n metsäkatoasetuksen vaatimuksia osoitamme, ettei hankkimamme puu aiheuta metsäkatoa tai metsien tilan heikkenemistä", ympäristöasiantuntija Lena-Kajsa Vainonen kertoo.
Mitä EU:n metsäkatoasetus tarkoittaa metsänomistajalle?
EU:n metsäkatoasetuksen myötä UPM ei voi vastaanottaa puuta alueelta, joka on raivattu pysyvästi maatalouden käyttöön. Lisäksi hankintakauppoja tehdessä puun alkuperä tulee olla tiedossa, ja dokumentein osoitettavissa.
“Metsänomistajan pitää pystyä osoittamaan, mistä puu on peräisin, jotta se ei riko metsäkatoasetuksen vaatimuksia. Esimerkiksi maatalouskäyttöön muutettavalta maalta ei voida ottaa vastaan puuta, koska se rikkoo metsäkatoasetusta”, Vainonen kertoo.
Miten UPM:llä varmistetaan vastuullisuus läpi koko tuotantoketjun?
UPM on sitoutunut kestävään metsätalouteen. Käytämme sertifioitua puun alkuperän seurantajärjestelmää, ja puunhankintamme on valvottua läpi koko tuotantoketjun. Käytämme kansainvälisesti tunnustettuja sertifiointijärjestelmiä FSC® (FSC-C011143) (Forest Stewardship Council) ja PEFC (PEFC/02-31-160) (Programme for the Endorsement of Forest Certification), joilla varmistamme, että puumme on jäljitettävissä ja peräisin vastuullisista lähteistä.
Toimintamme vaatimustenmukaisuutta seurataan vuosittaisten auditointien avulla. UPM:llä tehdään sekä sisäisiä että ulkoisia auditointeja.
“Edellytämme, että myös kaikki toimittajamme sitoutuvat noudattamaan vastuullisia käytäntöjä, jotka vastaavat UPM:n toimintaohjetta toimittajille ja kolmansille osapuolille, yhtiön käytäntöjä sekä puun alkuperää koskevia toimittajan velvoitteita”, laatu- ja ympäristöjärjestelmäpäällikkö Vilma Skinnari täydentää.
Miten metsäsertifiointi tukee metsäkatoasetuksen tavoitteita?
Metsäsertifiointi on lähtökohta vastuulliselle toiminnalle metsässä. Metsäsertifiointi ja EU:n metsäkatoasetus pyrkivät samaan tavoitteeseen: estämään metsäkatoa ja säilyttämään metsien monimuotoisuutta.
FSC ja PEFC -sertifiointijärjestelmät ovat laajalti tunnustettuja ja luotettavia todisteita metsien vastuullisesta hoidosta ja puun laillisesta alkuperästä. Sertifiointi perustuu laillisuuteen, vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen luoden perustan kestävälle metsänhoidolle.
Sertifioimalla metsiään ja todentamalla puiden alkuperän metsänomistajat voivat varmistaa, että heidän toimintansa tukee kestävää metsätaloutta ja on linjassa EUDR-vaatimusten kanssa.