Artikkeli | 12/19/2024 13:05:44 | 7 min Lukuaika

"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"

Keski-Suomessa metsiään kasvattava Pekka Rantamoijanen päätti liittyä UPM:n FSC®-ryhmäsertikaattiin (FSC C-109750). Vastuulliselle puulle on aina kysyntää, hän ajattelee. Metsänomistajan arvot huomioidaan jo metsäsuunnitelmaa laatiessa.

Metsätien pintaa kuorruttaa tiheä, vaaleanruskea neulaspeitto. Lehtikuusi on karistanut neulasensa tältä vuodelta. 

”Isäni on ollut aktiivinen metsänkasvattaja, ja metsistämme löytyykin monenlaisia puulajeja hänen kokeilujensa tuloksena”, Pekka Rantamoijanen kertoo. 

Hän kulkee tottuneesti metsämaidensa läpi. Riihon kylässä Keuruulla sijaitseva tila on ollut suvun omistuksessa 1500-luvulta asti. Metsää siellä on 500 hehtaaria. 

Tilat siirtyivät isältä kahdelle aikuiselle pojalle 14 vuotta sitten. Kun metsä on oma, se kannustaa syventymään metsänhoitoon. 

Metsäsuunnitelma tuo metsänomistajan arvot ja tavoitteet näkyviksi 

”Isä päätti viisaasti tehdä sukupolvenvaihdoksen hyvissä ajoin. Jos asiaa ei ota puheeksi ajoissa, metsät saattavat jäädä nuoremmalle metsänomistajapolvelle etäisiksi.” 

Rantamoijanen tekee töitä Helsingissä mutta käy kotitilallaan parin viikon välein. Hänellä on aina suunnitelma sen suhteen, mitä hän haluaa saada metsissään aikaiseksi. Metsänhoito on hyvää vastapainoa IT-kehityspäällikön työlle.  

”On hienoa nähdä konkreettisesti työnsä jälki.” 

Metsäasiakasvastaava huomioi metsänomistajan arvot 

Maija Kovanen on ollut Rantamoijasen metsäasiakasvastaava keväästä 2024 asti. Tuttuja ollaan kuitenkin jo vuosien takaa. 

”Oli mukavaa palata tutun keittiönpöydän, leivosten ja ihmisten pariin”, Kovanen sanoo ja hymyilee. 

Perhe on UPM:n ja tätä edeltäneen Yhtyneiden Paperitehtaiden asiakas kolmannessa polvessa. 

”Odotamme metsäasiakasvastaavalta aktiivista otetta. Tässä helpottaa, kun takana on pitkä historia saman yhtiön kanssa”, Rantamoijanen sanoo. 

Yhteistyötä ohjaavat metsänomistajan arvot. 

”Minun roolini on pitää Rantamoijasten metsäsuunnitelma ajan tasalla ja viestiä hoitotoimenpiteistä aktiivisesti. Metsänhoidossa jatkuva tekeminen on tärkeää”, Kovanen jatkaa.  

Pari viikkoa sitten he kiersivät yhdessä tuoreet hakkuut ja tekivät suunnitelmia. Tätä ennen Kovanen ja Rantamoijanen olivat olleet yhteydessä puhelimitse ja sähköpostitse.  

”Pidän kahdenkeskistä kommunikointia tärkeänä”, Rantamoijanen sanoo. 

He ovat miettineet myös tietyn palstan seuraavia vaiheita: hakkuutähteet haketetaan ensi kesänä, maanmuokkaus tehdään syksyllä ja taimet istutetaan keväällä 2026. 

Taimet Rantamoijanen tilaa UPM:n Joroisten taimitarhalta.  

”Arvostamme UPM:n omaa taimituotantoa, sillä aktiivisille metsänkasvattajille hyvälaatuiset taimet ovat tärkeitä.” 

FSC-sertifiointi sopii metsänomistajan arvoihin 

Rantamoijasten metsissä kasvaa UPM FSC -ryhmäsertifioitua puuta. Ensimmäinen määräaikainen FSC-sertifioinnin viisivuotissopimus tehtiin vuonna 2017, ja nyt on menossa toinen viisivuotiskausi. 

Metsänomistaja muistelee, että päätöksen takana oli silloisen metsäasiakasvastaavan aloite ja oma kiinnostus. Rantamoijanen oli käynyt UPM Metsän järjestämässä tilaisuudessa, jossa esiteltiin sertifiointiohjelman hyötyjä. 

Lähin UPM:n saha sijaitsee Juupajoen Korkeakoskella. Tilaisuudessa mainittiin, että täältäkin toimitetaan sahatavaraa esimerkiksi Englannin Hulliin paikallisten puuseppien käytettäväksi.  

”Se on hieno käytännön esimerkki siitä, millaiset markkinat FSC-puulla voi olla.” 

Rantamoijaset päättivät lähteä sertifikaattiin mukaan, koska vastuullisesti tuotetulle  
FSC-puulle olisi kysyntää silloinkin, kun yleinen markkinatilanne on tavallista hiljaisempi. 

UPM FSC-ryhmäsertifiointi – varmista puusi kysyntä 

”Sertifikaatti tuo metsätalouteen varmuutta. Suuri hyöty näkyy totta kai tilipussissa. Kun puuta myydään, UPM maksaa siitä FSC-lisää.” 

”Kun metsänomistaja haluaa hoitaa omaisuuttaan hyvin, vastuullisesti ja pitkäjänteisesti, sertifikaatti on siihen hyvä työkalu”, Kovanen täydentää. 

Sertifikaattiin liittyminen oli mutkatonta. Aloituspalaverissa kriteerit käytiin läpi metsäasiakasvastaavan johdolla ja metsäsuunnitelmaa päivitettiin sertifikaatin edellyttämällä tavalla. Suunnitelman päivittämiseen ja erityistoimenpiteiden toteuttamiseen on aikaa kalenterivuosi. 

Koska metsäasiakasvastaava tuntee asiakkaansa metsät, hänen on helppo näyttää, miltä osin metsät jo täyttävät sertifikaatin ehtoja. Rantamoijasten kohdalla suuria muutostarpeita ei ollut. 

Koska kaikki on sujunut hyvin, perheelle oli selvää, että sertifikaattia jatkettaisiin ensimmäisen  
viisivuotiskauden päätteeksi. 

Luontoarvot kulkevat metsätalouden rinnalla 

Rantamoijanen näyttää erikseen suojeltua metsikköaluetta, jolle ei ole tehty mitään sitten 1950-luvun. Se on haluttu säästää hakkuilta.  

Sammaleiden peittämästä kosteasta maasta nousee mehevä metsän tuoksu. Jossain viheltää pyy, ja hetken päästä raakkuu närhi. Mättäiden lomasta löytyy runsas rypäs suppilovahveroita. 

Kovanen huomaa sorkanjälkiä ja kuulee tikan koputtelevan puunrunkoa. Vanhoista kuusista riippuu herkänvihreää naavaa. 

”Se on merkki hyvästä ilmanlaadusta”, Rantamoijanen sanoo. 

Kangasvuoren laelta Rantamoijanen osoittaa maisemassa näkyvää peltokaistaletta. Sinne ollaan perustamassa uutta metsää. Hänen isänsä on jo kyntänyt kuviot kuuselle ja koivulle. Luvassa on isot talkoot ensi kevääksi, ja Kovanen on jo tilannut taimet.  

Vastuullinen metsänhoito 

”Taimien istutus on puuhaa, joka sopii kaikille. Istuttaessani minulla on hyvää aikaa kuunnella vaikkapa äänikirjaa”, Rantamoijanen sanoo. 

Hän osoittaa myös puiden välistä pilkottavaa peltomaata, jonka päällä on vettä. Siihen ei isän mukaan ollut taloudellisesti viisasta perustaa kasvatusmetsää, joten siihen tehtiin kosteikko paikallisen vesienhoitoyhdistyksen kanssa.  

”Suuri syy kosteikon perustamiseen oli luonnon monimuotoisuus, sillä ne ovat tärkeitä lintujen pesimiselle ja houkuttelevat myös hyönteisiä. Myös vesien suojelu oli meillä mielessä.” 

Rantamoijasen pääperiaate metsänhoidossa on tuntea omat metsänsä.  

”Silloin arvot ja merkitykset kirkastuvat ja heijastuvat metsänhoitoon.” 

Metsänomistajan arvot ovat selvät.  

”Meillä luontoarvot kulkevat aina metsätalouden rinnalla.” 

Metsänomistaja arvostaa metsän tuomaa rauhaa 

Metsä tuo myös mielenrauhaa. Aina ei tarvitse edes olla metsässä, vaan pelkkä mielikuva voi riittää. 

”Stressaantuneena minua rauhoittaa ajatella sitä pitkää aikajännettä, joka metsiin liittyy. Se tuntuu toisenlaiselta kuin arjen nopeampi rytmi. Isäni on kertonut, että jos hänen päässään liikkuu nukkumaan mennessä paljon ajatuksia, hän laittaa silmät kiinni ja katselee mielessään hyvin hoidettua taimikkoa, lempimetsämaisemaansa. Se tyynnyttää ajatukset.” 

Metsänomistajan arvot liittyvät myös ylisukupolvisuuteen. 

Rantamoijasten suvussa metsäosaaminen on perintöä, joka kantaa sukupolvesta toiseen. Hän muistaa sveitsiläisen kellomerkin sloganin: et koskaan todella omista kelloa vaan huolehdit siitä seuraavaa sukupolvea varten. Metsiin pätee sama periaate.  

”Ajattelen, että metsä on nyt minun käytössäni ja pidän siitä huolta tyttäriäni ajatellen. Tutustumme metsiin vähitellen: teemme metsäretkiä laavulle, missä paistamme makkarat ja tikkupullat.” 

Mutta nyt on aika lähteä. Rantamoijanen huristelee mönkijällään metsäteitä pitkin taimikkoon, jossa hän perkaa raivaussahallaan muutaman pienen männyntaimen ja pihlajapöheikön, jotta ne eivät veisi elintilaa isommiksi ehtineiltä männyntaimilta.  

Rantamoijaselle raivaustyöt ovat mieluisaa puuhaa. Kun hän nostaa kypärän päästään, sen alta paljastuu leveä hymy. 

Juttu on julkaistu alun perin Metsän henki -lehden numerossa 4/2024.

9 x onnistunut puukauppa
Artikkeli | 6 min

9 x onnistunut puukauppa

Lue lisää
”Teetä metsänhoitotyöt ajallaan”, Arttu muistuttaa
Artikkeli | 2 min

”Teetä metsänhoitotyöt ajallaan”, Arttu muistuttaa

Lue lisää
Tutustu UPM Metsän franchisingyrittäjiin Elinaan ja Sauliin
Artikkeli | 9 min

Tutustu UPM Metsän franchisingyrittäjiin Elinaan ja Sauliin

Lue lisää