Blogg | 12/20/2023 06:35:04 | 2 min Lästid

Fokus på lönsamhet i skogen

Antti Koulumies

SVP, Timber & Forest

Sedan jag började som skogschef den 1 september har jag haft glädjen att få träffa skogsägarkunder som aktivt vårdar sin skog, och uppleva hur mycket sakkunskap som finns hos oss på UPM Skog.

För mig är det viktigt att den organisation jag representerar agerar hållbart och för en aktiv dialog med olika intressentgrupper. Det står helt klart att skogsägandet är förknippat med både ett behov av och en vilja att kombinera ekonomisk avkastning med naturvärden. 


Virkesmarknaden är alltid cyklisk. Under senare delen av året har situationen varit svår för skogsindustrin. Jag ser det särskilt tydligt eftersom jag också leder UPM:s sågverksamhet. Den globala marknaden för slutprodukter och dess sjunkande priser påverkar rotpriset på virke. 


Förhållandet mellan oss och skogsägarna är inget nollsummespel, utan vi måste blicka längre in i framtiden.Skogsägarna och vi som representerar skogsindustrin har ett gemensamt mål: vi vill få ut det finländska virket på den globala marknaden och säkerställa tillväxten i våra skogar. För att det lönsamma skogsägandet och skogsindustrin ska kunna fortsätta och utvecklas i Finland måste vi ha konkurrenskraftiga råvaror. På så sätt kan vi vidareutveckla de lösningar som stärker skogens roll, till exempel när det gäller att bromsa klimatförändringen: nya, biobaserade produkter och möjligheter att introducera biokol i kretsloppet. 


Nästa år vill vi på UPM Skog förbättra kundupplevelsen och vidareutveckla våra tjänster så att de bättre motsvarar skogsägarnas olika behov och det föränderliga samhällets krav. Vårt mål är att det ska vara smidigt och lönsamt att sköta ärenden hos oss. Vi utvecklar också strategin för vår egen markanvändning: som stor markägare vill vi föregå med gott exempel och visa hur olika värden kan kombineras. 


Bästa skogsägare, företagspartner och vår egen personal: ett varmt tack för år 2023. Låt oss tillsammans ta hand om våra skogar också nästa år. Fridfull juletid! 

 

Texten har tidigare publicerats i Metsän henki magazine 4/2023.

Hyggesbränning – underlättar skogsskötseln
Blogg | 6 min

Hyggesbränning – underlättar skogsskötseln

Läs mer
Skogsbruksplanen synliggör skogsägarens värderingar och mål
Artikel | 4 min

Skogsbruksplanen synliggör skogsägarens värderingar och mål

Läs mer
Skillnader och fördelar för den biologiska mångfalden med FSC- och PEFC-skogscertifikat
Artikel | 6 min

Skillnader och fördelar för den biologiska mångfalden med FSC- och PEFC-skogscertifikat

Läs mer