Artikel | 02/07/2024 07:59:35 | 5 min Lästid

De här tipsen hjälper dig att komma igång när du fyller i din skogsdeklaration

Att fylla i en skogsdeklaration för första gången eller efter en lång paus kan kännas som en utmanande uppgift. Det finns mycket att komma ihåg, och att lära känna beskattningens krångligheter kanske inte verkar vara det trevligaste att göra. Du måste dock börja någonstans, och därför har vi förberett tydliga och kortfattade instruktioner för dig.

Grunderna i skogsbeskattning

Med hjälp av frågorna och svaren nedan kan du enkelt lära dig grunderna i skogsbeskattning. När du behärskar grunderna kan du fördjupa dina kunskaper och påbörja din resa mot skogsbeskattningsexpertis. Vi hoppas att du har nytta av dessa riktlinjer för skogsbeskattning. Ha en trevlig inlärningssession! 

Vem är skyldig att fylla i en skogsskattedeklaration? 

  • Den som under kalenderåret har haft inkomster från skogsbruket eller uppgifter om skogsavdrag och   skogsreserveringar ska lämna en skogsskattedeklaration 2C. Om skogsägaren endast har haft utgifter är det inte obligatoriskt att anmäla dem.  

Vad är skogsinkomst?

  • Med skogsinkomst avses den inkomst som en skogsägare får från skogsbruket. Inkomsterna kan till exempel bestå av inkomster från virkesförsäljning, skogsvårdsstöd, såsom skogsstöd, hyresinkomster eller eventuella försäkringsersättningar. Denna inkomst är skattepliktig inkomst.  

Vad är skogsutgifter?

  • Skogsbruksutgifterna omfattar skogsägarnas alla kostnader som hänför sig till skogsbruket. Detta inkluderar till exempel skogsvårdskostnader, såsom skogsplantering och skötsel, och andra kostnader, såsom i statliga skogsstöd, t.ex. Metka-stöd hyresinkomster eller eventuella försäkringsersättningar. Dessa inkomster är skattepliktig inkomst.  

Hur mycket skatt måste jag betala på skogsinkomster?  

  • Skogsinkomster behandlas i beskattningen på samma sätt som andra kapitalinkomster.  Kapitalinkomster under 30 000 euro beskattas med 30 procent och kapitalinkomster över 30 000 euro beskattas med 34 procent.

Hur beter sig avdragen i skogsbeskattningen?

  • Skogsägaren kan dra av inköp som hänför sig till skogsbruket i skogsbeskattningen. När du lämnar in en deklaration måste du titta på alla utgifter och hur mycket avdrag som kan göras.  
  • Utgiften dras av i sin helhet det år då förvärvet görs, om det inte finns bestämmelser om att utgiften ska dras av som avskrivning. 
  • De deklarerade avdragen minskar det skattebelopp som ska betalas.  

Hur beter sig avskrivningarna i skogsbeskattningen?  

  • Avskrivningar är ett avdrag från värdet av skogsbruksinköp under den tid de används, dvs. du kan göra avdrag från dem under flera år. Den förväntade livslängden för en anskaffning som ingår i avskrivningarna är mer än tre år, dvs. den kan riktas mot till exempel skogsmaskiner och byggnader.
  • Avskrivningar beaktas som utgifter för förvärvande av inkomst av skogsbruk vid fastställandet av den skattepliktiga skogsinkomsten. 

Är skogsägare momsskyldiga?

  • Om inkomsterna från virkesförsäljningen och andra momspliktiga försäljningar överstiger 15 000 euro under ett kalenderår, är du momsskyldig och ska registrera dig som momsskyldig. Du kan anmäla dig till registret även om gränsen på 15 000 euro inte uppnås
  • Om en skogsbrukare är momsskyldig kan hen dra av den moms som betalats på inköp. Samtidigt är hen skyldig att på eget initiativ betala moms på sina försäljningsinkomster till staten. Du kan se dina referensuppgifter för betalning i MinSkatt eller begära dem per telefon från skattemyndigheten

Kan jag dra av anskaffningskostnader för skog i skogsbeskattningen?

  • Ja, du kan dra av 60 procent av anskaffningsutgiften för din skog som skogsavdrag i beskattningen av kapitalinkomster från skogsbruk om du köpte en skogsfastighet år 1993 eller senare. Skogsavdraget kan inte nyttjas avgiftsfritt om skogsfastigheten till exempel har mottagits som gåva.
  • Du behöver inte använda hela avdragsunderlaget uner ett år. Du kan använda skogsavdragsunderlaget för skogsbeskattning i flera år så länge det finns minst 1500 euro kvar.  

Vilka bestämmelser finns det gällande utgifts- och skadereserveringar i skogsbeskattningen?

  • Med hjälp av reserveringar kan du täcka kostnaderna under följande år och på så sätt överföra en del av inkomsterna från skogsbruket till beskattning först under följande år. På motsvarande sätt kan du reservera en del av försäkringsersättningen för att täcka de kostnader som orsakas av skador på skogsfastigheten.

När ska jag lämna in en skogsskattedeklaration?  

  • Skogsskattedeklarationen för det gångna skatteåret lämnas i regel in senast den sista februari. I början av året är det alltid bra att kontrollera de viktiga datumen för skogsbeskattningen så att deklarationen skickas i tid. 

Var kan jag fylla i skogsskattedeklarationen?

Du kan fylla i och lämna in en skogsskattedeklaration till exempel i webbtjänsten UPM Skog eller MinSkatt som upprätthålls av Skatteförvaltningen.  

Virkesförsäljning och skogsvårdsarbete som utförs tillsammans med oss överförs automatiskt till UPM Skog webbtjänst, vilket gör det lättare att fylla i anmälan. Det är också möjligt att spara kvitton i tjänsten under hela året, så att de förvaras och i rätt ordning. 

Tjänsten har egna avdelningar för intäkter, kostnader, resekostnader, avskrivningar, anskaffningsarbete, skogsavdrag och reserveringar för kostnader och intäkter. När dessa delas upp i olika sektioner säkerställs att alla punkter beaktas.

Webbtjänsten används för att skicka tusentals deklarationer varje år, och vi har fått mycket positiv feedback om skatteavsnittets tydlighet och användarvänlighet. OBS! När du börjar göra anteckningar direkt i början av året så fylls skattedeklarationen som av sig själv.   

Skapa ett konto i e-tjänsten, bekanta dig med skattedelen och starta skogsägarens enklaste skatteprocess. 

Skapa konto

Hyggesbränning – underlättar skogsskötseln
Blogg | 6 min

Hyggesbränning – underlättar skogsskötseln

Läs mer
Skogsbruksplanen synliggör skogsägarens värderingar och mål
Artikel | 4 min

Skogsbruksplanen synliggör skogsägarens värderingar och mål

Läs mer
Skillnader och fördelar för den biologiska mångfalden med FSC- och PEFC-skogscertifikat
Artikel | 6 min

Skillnader och fördelar för den biologiska mångfalden med FSC- och PEFC-skogscertifikat

Läs mer