Artikel | 03/21/2024 07:56:19 | 4 min Lästid

Skogsbruksplanen synliggör skogsägarens värderingar och mål

Skogsägandet är en stor del av identiteten, och därför är det viktigt att skogstillgångarna tas om hand med hänsyn till de egna värdena. Med en skogsbruksplan kan du lyfta fram dina egna värderingarna och mål och påverka hur dina skogar kommer att se ut i framtiden.

Skogsägaren beslutar själv om användningen av sina egna skogar

Diskussionen och intresset för användningen av skogar har ökat avsevärt under de senaste åren. Teman som lyfts fram är bland annat hållbarhet, godkännande av skogarnas nyttjande, kolbindning och biologisk mångfald. I skogarna förverkligas enskilda skogsägares möjligheter att påverka dessa frågor på figurnivå, där skogsvårdsbeslut fattas. Skogsbruksplanen är ett ovärderligt verktyg med vilket skogsägaren kan påverka konsekvenserna av användningen av den egna skogen. 

Vad är skillnaden mellan skogsdata och en skogsbruksplan?

Till att börja med är det viktigt att förstå skillnaden mellan öppen skogsdata information och en skogsbruksplan. Idag är det många som felaktigt tror att öppen skogsdata är detsamma som en skogsbruksplan, när den inte är det. Öppen skogsdata tar inte hänsyn till skogsägarens personliga mål och värderingar, till skillnad från en skogsbruksplan.  

Skogsbruksplanen hjälper skogsägarens att nå sina mål

En skogsbruksplan är en praktisk handbok som lyfter fram skogsägarens värderingar om hur man ska uppnå de mål som skogsägaren har definierat. När man ingår ett skogsbruksplanavtal är det särskilt viktigt att skogsägarens mål klargörs och att värderingarna beaktas så att den färdiga skogsbruksplanen överensstämmer med dem. Måldiskussionen sker med den lokala skogskundansvarige. 

Skogsägarens mål kan till exempel vara att betona rekreationsanvändningen i ett visst område, ett jämnt flöde av inkomster eller att öka skogens värde. För dem som är intresserade av frivilligt skogsskydd kan man till exempel kartlägga objekt som lämpar sig för METSO-programmet. Med hjälp av skogsbruksplanen kan vart och ett av dessa mål beaktas i planen för den kommande tioårsperioden.  

Efter måldiskussionen görs en figurvis inventering i terrängen. I inventeringen mäts viktiga beståndsdata, såsom trädens grundyta, medeldiameter och medellängd, och särskilt viktiga livsmiljöer enligt skogslagen identifieras. Med hjälp av mätningsresultaten fastställs avverknings- och skogsvårdsförslagen i skogsbruksplanen.  

I skogsbruksplanen fastställs de skötselåtgärder som behövs för skogens avkastning och välbefinnande

En god skogsvård i rätt tid, särskilt i plantbeståndsskedet, säkerställer både skogens välmående och bevarandet och tillväxten av det ekonomiska värdet. I skogsbruksplanen fastställs tidpunkterna för skogsvårdsåtgärderna, vilket säkerställer bästa möjliga tillväxtförhållanden för skogen. 

Skogsägarens mål och värderingar styr och återspeglas i planeringen av avverkningar. Till exempel kan en skog nära det egna hemmet behandlas med olika åldersstrukturer, vilket håller landskapet skogbevuxet.  

Skogar som ägs av skogsägare som strävar efter ett jämnt flöde av skogsinkomster sköts så att även avverkningsmöjligheter framskjuts efter pågående tioårsperioden. Detta säkerställer att ett stadigt flöde av intäkter fortsätter även efter planeringsperioden.

I skogsbruksplanen beaktas kriterierna för skogscertifiering

I Finland finns det två skogscertifieringssystem som skogsägare kan ansluta sig till om de vill. Vid skogsplanering följs alltid standarder i enlighet med lagar och certifieringssystem, och skogsexperten ser till att de uppfylls. Det lönar sig dock för skogsägare att bekanta sig med kriterierna för skogscertifikat på en allmän nivå.  

Med hjälp av en skogsbruksplan:

  • Du får en handlingsplan för användningen av dina skogar i enlighet med dina mål och värderingar. 
  • Du vet vad som behöver göras i dina skogar under de kommande 10 åren för att nå dina mål. 
  • Skogsvårds- och avverkningsarbetena blir utförda i tid, vilket gör din skog livskraftig och produktiv.  
  • Systematisk och hållbar skogsvård säkerställer att skogen förblir frisk även för kommande generationer.  

Du kan komma igång med att göra en skogsbruksplan genom att kontakta den skogskundansvarige i ditt område, med vilken planeringen inleds med ett samtal om dina mål med din skog. När ni diskuterar mål är det bra att fundera på hurdana värderingar och mål du har som skogsägare och hur du vill att de ska återspeglas i den egna skogen.

Kontakta din lokala skogskontoansvarige

Hyggesbränning – underlättar skogsskötseln
Blogg | 6 min

Hyggesbränning – underlättar skogsskötseln

Läs mer
Skillnader och fördelar för den biologiska mångfalden med FSC- och PEFC-skogscertifikat
Artikel | 6 min

Skillnader och fördelar för den biologiska mångfalden med FSC- och PEFC-skogscertifikat

Läs mer
Fokus på lönsamhet i skogen
Blogg | 2 min

Fokus på lönsamhet i skogen

Läs mer