Höstplantering av trädplantor – tips för att lyckas

Hösten är en bra tid att plantera gran- och björkplantor. På hösten blir plantorna kraftigare och lättare att hantera. Plantornas behov av vatten är också lägre på hösten, eftersom tillväxten redan har avstannat och det finns fukt naturligt i marken.

Höstplantering av trädplantor 

Våren är ofta en hektisk tid för jordbruks- och trädgårdsarbeten, och brännveden skall även tillverkas på våren. Man tänker inte alltid på att plantor kan planteras även på hösten. 

Med höstplantering avses när man planterar plantor i augusti-september. Höstplantering lämpar sig väl för gran och björk. Gran kan planteras fram till mitten av september, björk till slutet av augusti. 

För att höstplanteringen ska lyckas är det mycket viktigt att trädslaget och växtplatsen har valts på rätt sätt och att markberedningen och planteringen har utförts noggrant.

Fördelarna med höstplantering

Höstplantering har betydande fördelar. På hösten minskar behovet av att vattna plantorna, eftersom plantorna redan har avslutat sin höjdtillväxt och behöver inte lika mycket vatten som på våren i början av växtsäsongen. Vanligtvis finns det också fukt i luft och jord på hösten. 

På hösten är det också lättare att plantera, eftersom plantorna förvedas inför vintern. De är inte lika känsliga för hanteringen som på våren. 

"Höstplanteringar lyckas när plantmaterialet är lämpligt för tiden att plantera och platsen väljs med omsorg. Det är viktigt att komma ihåg att vattna plantorna ordentligt innan de planteras även på hösten", säger Heli Viiri, skogsvårdens utvecklingschef på UPM Skog.

Undvik fallgropar vid plantering

När du planterar på hösten bör du ta hänsyn till växtplatsen. Det löns inte att plantera på mycket fina och frostömma jordar längre i september, eftersom plantans rötter inte kommer att hinna förankra sig i marken. När marken fryser orsakar det rörelse i finfördelade jordar, dvs. tjäle, som bryter sönder plantornas rötter och kan lyfta ut plantan helt eller delvis ur planteringsgropen. 

Höstplantering av björk bör utföras inom augusti. Höstplanteringen av gran pågår fram till mitten av september, varefter risken för frost- och uppfrysningsskador ökar. 

– Kortdagsbehandling som utförs riktigt och vid rätt tidpunkt förbättrar dock till exempel granplantors frostbeständighet, säger Viiri.  

Med kortdagsbehandling kan längdtillväxten av plantor stoppas tidigare än vanligt genom att konstgjort förkorta dagens längd. Tack vare behandlingen tidigareläggs härdning av plantor och plantornas frostbeständighet förbättras. 

På UPM:s plantskola i Jorois härdas alla plantor som ska planteras på hösten för att klara den första höstfrosten oskadade. 

"På plantskolan minskar ljuset som plantorna tar emot på konstgjord väg genom att förlänga nattens längd åt plantorna, varvid höjdtillväxten stannar, knoppar börjar bildas och förvedningen fortskrider. Olika ursprung av frön som sås på olika tider reagerar olika på reproduktionen under den mörka perioden. Det skräddarsys ett separat härdningsschema för varje plantparti, säger Viiri. 

Kom överens om plantering i samband med virkesförsäljningen

Det är alltid en bra idé att beställa plantor i samband med virkesförsäljningen för att säkerställa att du får önskat antal plantor. Våra partnerkunder prioriteras vid beställningar av plantor. 

Om du är sen med din plantbeställning och det inte finns fler plantor tillgängliga för samma vår, löns det att du fråga efter höstplantor. Det är fortfarande möjligt att komma överens om höstplantering i juni. 

Kontakta vår skogskundansvarige och kom enkelt överens om en plantbeställning. 

Sök kontakter

 


Våra plantor har beviljats Nyckelflaggan som ett bevis för finländskt arbete. Alla våra plantor är till 100 procent av finländskt ursprung. 

Prisjusteringsförmånen ger virkesförsäljningen trygghet och bekymmersfrihet
Artikel | 4 min

Prisjusteringsförmånen ger virkesförsäljningen trygghet och bekymmersfrihet

Läs mer
Våra skogar växer bra och hejdar klimatförändringen
Blogg | 3 min

Våra skogar växer bra och hejdar klimatförändringen

Läs mer
Kom ihåg att avtala om skogsförnyelse när du gör en virkesaffär
Artikel | 4 min

Kom ihåg att avtala om skogsförnyelse när du gör en virkesaffär

Läs mer