Ekologiskt täckspån:
- Håller fröet på plats i växttorven när plantkrukorna flyttas.
- Reflekterar solljuset och förebygger på så sätt hetta och uttorkning.
- Binder värme och fukt.
- Minskar tillväxten av levermossa och andra mossor i plantkrukorna.
- Förhindrar att växttorven blöts upp.
- Förmultnar naturligt i skogen.
Epira Oy använder rena biprodukter från träförädlingsindustrin huvudsakligen för att tillverka torrströ för djur. Utvecklingschef Ahti Lehtomäki berättar att de har utvecklat täckspån tillsammans med plantskolan i Jorois i ungefär fyra år.
- Vi köper lämplig torr tallsågvara från sågarna och sedan fräser och sållar vi det till lämplig fraktion som packas i säckar och levereras till plantskolan. Vi är mycket stolta över att vi som småföretag får delta i utvecklingsarbetet, säger Lehtomäki.
Det naturvänliga och säkra materialet utnyttjas noggrant
Lehtomäki och Immonen berättar att sågvara av dålig kvalitet utnyttjas ända till sista flisan i enlighet med principerna för cirkulär ekonomi. Trämaterialet cirkulerar från sågen till förädling och därifrån till plantskolan och sedan ut i skogen tillsammans med plantorna. Immonen har också en känslofullare beskrivning av spånets kretslopp.
- De små plantorna får växa i trygghet, omfamnade av sina förfäder, tills de kommer ut i skogen där spånet förmultnas vid deras rötter, lyder Immonens vackra beskrivning av sågspånets roll.
Produktionschef Elisa Helasniemi påpekar att säkerheten inte är begränsad endast till plantorna och naturen. Sågspånet är säkert även för arbetstagarna i alla skeden av kedjan.
- Hanteringen av sågspånet orsakar inga problem. Tvärtom utsöndrar tallen eteriska oljor och den kådiga doften av fuktigt trä är mycket fräsch, säger Helasniemi.
Sågspånsprodukten kommer snart ut på den nordiska exportmarknaden. Enligt Lehtomäki används styrencellplast och andra plastbaserade täckmaterial för att skydda plantor till exempel i Sverige. Det är numera förbjudet att föra ut plast i skogen och plantskolorna i grannlandet har först nu börjat söka nya lösningar.
- Det är fint att vi kan vara med och hjälpa företag i landskapen att nå framgång samt skapa förutsättningar till och med att komma ut på den internationella marknaden. Samarbetet har varit produktivt beträffande denna produkt inom cirkulär ekonomi, konstaterar Anne Immonen.
Vid sidan om hög yrkesskicklighet är täckspånet en faktor som gör att plantskolan i Jorois kan odla livskraftiga plantor som blir till nya skogar.