Markenheten bistår helikoptern genom att fylla spridningsanordningen och sköta underhållsåtgärderna.
Gödsling är ett bra sätt att få ökad avkastning från skogen. Enligt UPM Skogs skogsvårdschef Jyri Schildt är det ofta antingen UPM:s gödsling i bolagets skogar eller en enskild skogsägares projekt som ger upphov till gruppgödslingar. UPM Skog ger ofta även andra skogsägare i området möjlighet att delta i en gemensam gödsling. Ett sådant projekt blir kostnadseffektivt för alla.
Beroende på projektet sprids gödslingsmedlet antingen som flygspridning med helikopter eller som markspridning med skogstraktor.
Gödsling med helikopter är ett snabbt och effektivt sätt att sköta gödslingen när gödslingsprojektet är tillräckligt omfattande och det finns en lämplig flygplats i området, säger Schildt.
Om du har ett område som behöver gödslas kan du vända dig till UPM:s skogskundansvariga och höra dig för om gemensamma gödslingar. Du får hjälp med att välja lämplig gödslingsmetod och information om eventuella gemensamma projekt.
Inga körstråk vid flyggödsling
Flyggödsling lämpar sig för många ställen och även för sådana marker som inte tål markspridning antingen på grund av menföre eller markens dåliga bärförmåga. Med helikopter lyckas spridningen i granskogar även när marken inte är frusen. Flyggödsling kräver inte heller körstråk. Detta är en fördel särskilt i skogar som ännu inte gallrats.
Gödslingsoperationen kräver förutom en helikopter även en markenhet, dvs. en lastbil som bistår helikoptern genom att fylla spridningsanordningen och sköta underhållsåtgärderna. Gödslingslagret är samtidigt flygplatsen där helikoptern hämtar spridningstrattarna och vid behov fyller på bränsle. En bra flygplats planeras så nära området som gödslas som möjligt. Avståndet mellan flygplatsen och området som gödslas är vanligen högst 1,5–2 kilometer.
”Med helikopter går det att sprida både kemiska gödslingsmedel och aska. Lönsamheten påverkas av flygplatsens läge och flygavstånden. Den skogskundansvariga i området beräknar kostnaderna för projektet. Skogsägaren får tillbaka gödslingsinvesteringen i form av ökad avkastning från skogen”, påminner Schildt.