Kuka olet?
Olen Akseli Myllymaa, ja asun Sastamalan Kiikoisissa, jossa olen muutamaa opiskeluvuotta lukuun ottamatta aina asunut.
Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?
Olen kotoisin sikatilalta, jossa metsätalous on aina ollut tärkeässä roolissa maatalouden rinnalla. Aloitinkin noin kymmenen vuotta sitten hoitamaan aktiivisemmin kotitilamme metsissä raivauksia ja harvennuksia, ja siinä samalla kiinnostuin lähteä opiskelemaan metsäalaa. Tämä tie vei minut vuonna 2019 Tampereelle metsätalousinsinööriopintojen pariin.
Parina viime vuonna olen saanut tutustua alaan kesätöiden kautta: viime kesänä UPM:llä laatutiimissä ja sitä edellisenä metsäenergiayhtiössä. Lisäksi avustavat työt eläinkuljetusten parissa ovat osa työhistoriaani.
Innostuksen hakea juuri metsäasiakasvastaavan työtehtävää sain viime kesänä työskennellessäni UPM:llä, sillä koin työtehtävän hyvällä tavalla haastavaksi sekä sellaiseksi, että pystyn hyödyntämään ja kehittämään omaa osaamistani.
Mitä metsä sinulle merkitsee?
Itseäni kiehtoo metsissä se, että niistä on niin moneksi. Metsillä on tärkeä rooli maisemallisesti ja virkistyskäytön kannalta. Metsien merkitys myös Suomen kansantalouden kannalta on hyvin keskeinen. Metsät ovat avainasemassa myös ilmastonmuutoksen torjunnassa ja fossiilisia raaka-aineita korvattaessa. Kokonaisuudessaan puhutaan siis mielestäni aika merkittävästä asiasta!
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Suurimman osan työajastani olen toimistolla, mutta varaan myös riittävästi aikaa toimialueellani tehtävään työhön eli asiakastapaamisiin ja metsäkäynteihin. Pidän siitä, että työni on monipuolista ja saan itse vaikuttaa siihen, koska olen sateelta suojassa Kankaanpään Torikadulla ja milloin taas auringonpaisteessa Isojoen Kodesjärvellä.
Miten vastuullinen metsien käyttö konkretisoituu omassa työssäsi?
Huomioin metsäsertifikaattien ja metsälain asettamat rajoitteet, kun suunnittelemme asiakkaan kanssa hakkuita tai hoitotoimenpiteitä. On tärkeää, että metsänhoidon suositukset ovat perustana toiminnalle. Mielestäni yksi tärkeä osa vastuullisuutta on myös se, että teemme metsänomistajan kannalta taloudellisesti viisaita päätöksiä, eli esimerkiksi hakkuut jaksotetaan sopiviin kokonaisuuksiin ja varhaisperkaukset tehdään ajallaan.
Onko sinulla itselläsi metsää?
Ei ole, mutta olen kyllä kiinnostunut, jos sopiva kokonaisuus tulisi myyntiin.
Mikä on mottosi?
Kun hommassa on joku järki ja tarkoitus mukana, niin päästään jo pitkälle.
Mikä on paras muistosi metsästä?
Itselläni parhaat metsäiset muistot liittyvät armeijan maastoharjoituksiin ja opiskelukavereiden kanssa vietettyihin maastopäiviin. Kummatkaan eivät siinä hetkessä ehkä olleet mikään nautinto, mutta jälkeenpäin ne ovat huvittavia muistella.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Pyrin käyttämään mahdollisimman paljon työpäivän jälkeisestä ajasta vanhempieni maatilalla työskennellen. Lisäksi juokseminen on tärkeä osa viikkoa, kuten myös vaihtelevasti uinti ja kuntosali.
Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?
Metsäomaisuuden paras tuotto saavutetaan sillä, että kokonaisuus on kunnossa. On siis tärkeää, että on valmis laittamaan euroja kiinni metsänhoitotoimenpiteisiin puunmyynnin ohella. Tällöin metsä pitää arvonsa ja tuottaa puuta hyvin myös tulevina vuosina.