Kuka olet?
Nimeni on Arto Ikäkoivu, ja työskentelen metsäasiakasvastaavana Nurmeksen itäosan ja Lieksan pohjoisosan alueilla. Olen kotoisin Nurmeksesta, ja olen asunut täällä lähes koko ikäni.
Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?
Olen ollut metsäteollisuuden palveluksessa noin 23 vuotta. Olen valmistunut insinööriksi vuonna 1999 Joensuusta. Metsäasiakasvastaavan tehtävät tuntuivat minusta todella mielenkiintoisilta ja monipuolisilta, ja siksi päätin hakeutua uusiin tehtäviin. Mahdollisuus tehdä töitä syntymäseudun tutuilla alueilla ja tuttujen ihmisten parissa on mahtava asia.
Mitä metsä sinulle merkitsee?
Olen liikkunut metsässä lapsesta saakka erilaisten harrastusten parissa. Olen ollut lapsena perheen mukana marjastus- ja metsästysretkillä sekä suunnistamassa. Kun sain metsästyskortin, metsässä oleminen varsinkin syksyisin oli käytännössä jokapäiväistä puuhaa jo teini-iässä. Nykyisin ympärivuotinen retkeily ja liikkuminen metsässä on tullut tavaksi, josta saa mukavasti vastapainoa arjen rutiineihin. Varsinkin Lapin alueen luonto ja sen retkikohteet ovat lähellä sydäntäni.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Työpäiväni alkaa usein sähköpostien ja muiden viestien lukemisella ja niihin reagoimisella. Toimiston avaaminen kollegan kanssa ja päivän tehtäväkalenterin läpikäynti kuuluu myös työpäivän avaukseen. Mahdolliset maasto- ja asiakaskäynnit värittävät sopivasti työpäivää, ja ne ovat tärkeimpiä tehtäviä työpäivän aikana. Myös puukauppa- ja metsänhoitotyötarjouksien laatiminen ja metsäasiakkaisiin yhteydenpito ovat osa työpäivääni.
Miten vastuullinen metsien käyttö konkretisoituu omassa työssäsi?
Metsässä olevien luontoarvoltaan merkittävien kohteiden ja elinympäristöjen huomioiminen ja oikeiden menetelmien käyttö metsänhoitotöissä on lähtökohta laadukkaalle metsien käytölle tänä päivänä. Metsänomistajan toiveiden kuunteleminen ja lakien sekä sertifikaattien vaatimuksien noudattaminen ovat luonnollinen osa tämän päivän metsien käyttöä. Näiden velvoitteiden ja säännösten noudattaminen unohtamatta taloudellista merkitystä metsänomistajalle on tärkeää. Myös koko puunhankintaketjun sujuva toiminta on toimissani huomioitavaa ja tärkeä osa jokapäiväistä tekemistä.
Onko sinulla itselläsi metsää?
Minulla ja vaimollani on hieman omaa metsää. Metsästä saa hyvinvointia ja esimerkiksi polttopuut omaan käyttöönsä. Kasvukykyinen metsä on ilo silmälle, ja siihen tähtäävät hoitotoimenpiteet tulee tehdä ajallaan ja oikeilla menetelmillä. Hoitotöissä olen käyttänyt tarvittaessa ulkopuolista palveluntarjoajaa, kun oma aikani ei ole riittänyt eikä tarvittavia työkoneita ole itsellä kaikkiin metsänhoitotöihin. Taimikonhoitotyöt ja istutukset olen tehnyt itse perheen kanssa.
Mikä on mottosi?
Tee se, minkä lupaat.
Mikä on paras muistosi metsästä?
Muistoja metsästä on niin paljon, että on hankalaa nimetä vain yhtä parhaaksi. Kaikki metsässä vietetty aika on laatuaikaa.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Liikun paljon luonnossa retkeillen kaikenlaisissa keleissä ja maastoissa ympäri vuoden. Syksyisin lähinnä metsästän kanalintuja pohjanpystykorvieni kanssa. Kuntoliikunta on käytännössä jokapäiväistä: talvella hiihto ja kesällä suunnistus ja lenkkeily pitävät peruskuntoa yllä. Koirien ulkoilutus hoituu usein siinä ohessa.
Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?
Metsänuudistus- ja taimikonhoitotyöt ajallaan ja oikea-aikaiset harvennushakkuut luovat hyvät edellytykset laadukkaalle metsänkasvulle.