Kuka olet?
Olen Juha-Matti Mikkolainen. Kotoisin Valkeakoskelta Tervasaaren tehtaan piipun juurelta. Tällä hetkellä asun Keuruulla. Perheeseeni kuuluu vaimoni Susanna.
Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?
Olen koulutukseltani metsätalousinsinööri. Ennen tätä työtä työskentelin 3,5 vuotta Etelä-Suomessa UPM:n metsänhoitotöitä toteuttavalla Hämeen Metsätyöllä. Tein toimihenkilötöitä metsänhoidon, luonnonhoidon ja sähkölinjahakkuiden parissa. Tätä ennen tein metsuritöitä raivaten ja istuttaen. Ennen metsäalan töitä olin hiihtovalmentajana useamman vuoden.
Mitä metsä sinulle merkitsee?
Metsä on minulle tärkeä paikka rentoutua. Olen hiihtänyt ja suunnistanut koko pienen ikäni. Vanhemmat veivät minut metsään urheilemaan jo pienenä, ja siitä on tullut minulle elämäntapa. Metsässä kiinnostaa sen monenlaiset mahdollisuudet talous- ja virkistyskäytössä.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Tyypillinen työpäiväni on toimistotyön ja maastotyön sekoitus. Pyrin suunnittelemaan asiakas- ja metsäkäyntejä samalla päivälle useita ja ajelen kierroksen pitkin pitäjää. Toimistolla hoidan esimerkiksi suunnittelutyöt ja pidän huolen, että asiakkaiden metsät voivat hyvin.
Onko sinulla itselläsi metsää?
Itselläni ei ole metsää, mutta sukulaisillani on. Olen ollut mukana heidän metsiensä hoidossa, mutta lähinnä neuvonantajana. Haaveissani on omistaa joskus itsekin pieni harrastelupalsta.
Mikä on mottosi?
Ei voi tietää missä onnistuu, jos ei yritä ja anna kaikkeaan.
Mikä on paras muisto metsästä?
Muistoja on monia, mutta yksi mieleenpainuvimmista on suunnistuskisasta. Juoksin täysin suoritukseeni keskittyneenä keskellä varttunutta kuusikkoa. Luin karttaa kuusimetsän varjoissa, kun yhtäkkiä huomasin, että olin astumassa jonkin ruskean päälle. Pidensin askelta ja hyppäsin pienen loikan, jotta pääsin sen yli. Pysähdyin, katsoin taakseni ja huomasin mättään juurella kyyristelevän peuran vasan. Vasa ei hievahtanutkaan ja tuijotimme toisiamme. Jätin vasan rauhaan ja jatkoin kisasuoritusta.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Urheilen aktiivisesti edelleen, mutta en niin totisesti. Hiihto, suunnistus ja triathlon ovat lajeista mieluisimmat. Teen myös rap-musiikkia nimellä JuMi – aiheena mikäpä muukaan kuin urheilu.
Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?
Taimikoiden kunto on syytä tarkastaa säännöllisesti. Keväinen kierros omalla metsätilalla antaa hyvän kuvan metsän tilanteesta, niin taimikoiden kuin varttuneemman puustonkin osalta. Jos esimerkiksi 3–4 vuotta sitten istutetut taimet ovat yhtä pitkiä tai jopa lyhyempiä kuin niiden väleissä kasvavat lehtipuut, on syytä tarttua raivaussahaan tai tilata taimikonhoito UPM:ltä. Taimikoiden hoito on erittäin kannattava sijoitus tulevaan.