Kuka olet?
Olen Kovasen Maija, ja olen kotoisin Keuruulta. Parin koukkauksen jälkeen veri veti takaisin synnyinseudulle vesistöjen äärelle.
Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?
Koulutukseltani olen metsätalousinsinööri. Olen työskennellyt aiemmin UPM Metsällä usean eri kunnan alueella hieman vaihtelevissa tehtävissä, ja halu asiakaspalvelutöihin sai nyt hakeutumaan metsäasiakasvastaavaksi. Olen työskennellyt myös puunkorjuun parissa ja jo ennen uravalintaa taimitarhallakin, mistä kipinä metsäalan koulutukseen saikin alkunsa. Kokemusta siis löytyy metsällisen ketjun eri vaiheista.
Mitä metsä sinulle merkitsee?
Elän metsästä tai metsässä. Eli metsä ja luonto merkitsee minulle todella paljon. Vietän liki kaiken vapaa-aikani luonnon helmassa metsästäen, kalastaen tai muuten samoillen ja mökkeillen. Metsä on minulle siis työn lisäksi harrastus ja akkujen latauspaikka. Se tarjoaa minulle sielun ja ruumiin ravintoa.
Haluan olla osana metsänhoitoa ja tukea osaltani metsätalouden pitkiä perinteitä sekä varmistaa kotimaisen raaka-aineen saatavuuden oikea-aikaisilla toimenpiteillä läpi metsän kiertokulun.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Päätoimenkuvani on puunhankinta ja metsäomaisuudesta huolehtiminen eli pyrin pitämään aktiivisesti yhteyttä asiakkaisiin. Heidän kanssaan suunnitellaan lähitulevaisuuden toimenpiteitä ja saatetaan niitä käytäntöön. Työpäivät siis koostuvat toimistotöistä, asiakastapaamisista sekä maastokäynneistä.
Onko sinulla itselläsi metsää?
Ei ole metsää, mutta ostoslistalla on.
Mikä on mottosi?
Elämä on tänään ja tässä, mutta joka hetki kylvetään huomisen siementä.
Mikä on paras muistosi metsästä?
Niitä on kyllä paljon, mutta mikäpä on hienompaa kuin herätä kesäaamuna järven rannalta riippumaton mutkasta lintujen lauluun.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Metsästys on vahvasti läsnä etenkin syys- ja talvikauden harrasteissa. Lämpimillä kesäkeleillä tulee kalasteltua läheisillä vesistöillä. Pallopelejä tulee myös jonkin verran pelailtua ja ehkä vielä ennen liukulumikenkäkautta saan polkujuoksuharrastustani vietyä eteenpäin.
Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?
Ei ole vain yhtä ja oikeaa tapaa käsitellä metsää, mutta taimikonhoitotöitä ei pidä unohtaa. Uudistustöihin sijoitettua pääomaa ei siis kannata tuhlata. Oikeaan aikaan toteutetuista hoitotöistä kiittää sekä metsä että lompakko – harvennushakkuita unohtamatta.