Kuka olet?
Hei! Olen Timo Berggren ja kotoisin Punkalaitumelta, joka kuuluu nykyisin Pirkanmaan maakuntaan. Tällä hetkellä asun Forssassa. Perheeseeni kuulu vaimo ja neljä lasta.
Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?
Opiskelin Hämeen Ammattikorkeakoulussa Evolla metsätalousinsinööriksi tämän vuosituhannen alussa. Aiemmin olen työskennellyt mm. metsänhoitoyhdistyksellä alueneuvojana. Myös Metlalla olen ollut muutamana vuonna mukana valtakunnan metsien inventoinneissa.
Aikoinaan kun Forssan metsäasiakasvastaavan paikka tuli auki, päätin sitä hakea ja tulin valituksi toimeen. Päivääkään ei ole tarvinnut tuota päätöstä katua.
Mitä metsä sinulle merkitsee?
Olen lähtöisin maatilalta, jossa myös metsätaloudella oli ja on edelleen merkittävä rooli niin vapaa-ajan vietossa kuin tulon lähteenä. Metsä on ollut aina elämän eri vaiheissa läsnä. Hyvin hoidettu metsä palkitsee omistajansa niin fyysisesti kuin henkisesti. Silloin myös kasvu ja tuotto on taattu.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Kahta samanlaista päivää ei ole. Työpäivä täyttyy erilaisista metsänomistajien tapaamisista, metsäkäynneistä, varastoinventoinneista ja myynti- ja ostotarjousten tekemisestä. Noin puolet ajasta olen liikkeellä ja toinen puolikas menee toimistotyössä ja asiakirjojen laadinnassa. Aikataulutusta on hyvä tehdä, mutta aikatauluihin on tarpeellista jättää myös joustovaraa.
Onko sinulla itselläsi metsää?
Omistan veljeni kanssa vanhemmiltamme perityn pienen maa- ja metsätilan Punkalaitumella. Siellä hoitotyöt pyritään pääsääntöisesti tekemään itse.
Mikä on mottosi?
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Mikä on paras muisto metsästä?
Parhaita muistoja metsästä on useita. Joskus se on ollut hyvän marja- tai sienipaikan löytyminen. Toisaalta muistoja tulvii myös mieleen lapsuuden majan rakentamisista ja metsäretkistä makkaranpaistoineen. Nykyisin tuota samaa pääsee kokemaan omien lasten kanssa.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Vapaa-ajallani harrastan lenkkeilyä, pyöräilyä ja kalastusta. Perheen kanssa tulee vietettyä paljon aikaa myös metsässä erilaisten retkien muodossa.
Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?
Oikein ajoitetut toimet metsässä antavat mielenrauhaa ja tuottoa – nyt ja tulevaisuudessa. Varhaisperkaus ja taimikonhoito ovat työlajeja, joita ei kannata unohtaa. Kasvava ja hoidettu metsä on myös ilmastoteko: se sitoo hiiltä huomattavasti paremmin kuin hoitamaton metsä.