FSC-sertifikaatin hyödyt metsänomistajalle ovat kiistattomat

FSC®-sertifiointi mahdollistaa metsäalan toimintaympäristön eli elinvoimaisen metsän säilymisen. Kriteerit eivät ole mahdottomia, ja prosessi on metsänomistajalle vaivaton. Sertifioitu metsä on myyntivaltti, ja siitä saa myös hyvän hinnan.

Helmikuun 2022 lopussa hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkisti uusimman ilmastonmuutoksen etenemisestä kertovan raporttinsa. Pöydällä oli myös biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus ja sen turvaaminen. Viesti ei ollut mairitteleva: asiat ovat menossa huonoon suuntaan.

Kuluttajat eivät halua, että metsiä hoidetaan kestämättömällä tavalla. Ilmastonmuutoksella ja biodiversiteetillä on nimittäin paljon tekemistä metsien kanssa. Metsät ovat hiilinieluja, ja niiden ekosysteemeissä biodiversiteetti kukoistaa.

Siksi kuluttajat haluavat ostaa metsätalouden tuotteita, joilla on FSC®-sertifikaatti (FSC C109750). FSC-sertifioinnin hyödyt ovat suuria paitsi metsänomistajille, myös luonnolle.

”Kuluttajilla, kuten meillä kaikilla, on kasvava huoli ympäristöasioista”, sanoo UPM Metsän metsäasiakaspäällikkö Jani Nuijanmaa.

FSC-sertifiointi tarkoittaa sitä, että metsää hoidetaan ja käsitellään ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Se on metsänomistajalle myyntivaltti.

FSC-sertifikaatin hakeminen on metsänomistajalle helppoa

Suomessa ja maailmalla on kaksi metsäsertifiointijärjestelmää. PEFC-sertifikaatin piiriin kuuluu valtaosa Suomen metsistä, noin 18 miljoonaa hehtaaria.

Toinen sertifikaatti on FSC, jonka hyödyt ovat metsän monimuotoisuudelle suuremmat. Sen piirissä on Suomessa noin kaksi miljoonaa hehtaaria metsää. Enemmän saisi olla, Nuijanmaa sanoo.

”Se on standardi, jossa kuluttaja voi olla varma siitä, että metsiä hoidetaan kestävän kehityksen mukaisesti.”

Miksi FSC-sertifiointi on metsänomistajalle kannattavaa?

FSC-sertifikaattiprosessi on metsänomistajalle vaivaton. Metsänomistaja on yhteydessä UPM:n metsäasiakasvastaavaan tai asiakaspalveluun ja solmii kumppanuussopimuksen.

Sertifikaattiin liitettävällä metsällä tehdään auditointeja, joissa tarkastellaan metsän tilaa. Kriteerejä sertifikaatin saamiseen on jonkin verran, mutta niitä ei ole mahdoton täyttää. Paperityötä ei käytännössä ole, vaan UPM hoitaa FSC-sertifiointiin liittämisen.

Sertifikaatin saadakseen metsänomistajan täytyy toki sitoutua hoitamaan metsää sertifikaatin mukaisesti. Metsiin tehdään silloin tällöin tarkastuskäyntejä satunnaisotannalla.

UPM FSC-ryhmäsertifioinnilla varmistat puusi kysynnän

Metsänomistaja hyötyy FSC:stä kasvavana kysyntänä

FSC-sertifikaatissa on kysymys paitsi luonnonsuojelusta, myös – tai jopa ennen kaikkea – taloudesta. Nuijanmaan mukaan kaikilla toimijoilla on lopulta sama päämäärä. Sekä teollisuus, metsänomistajat että kuluttajat haluavat metsien säilyvän elinvoimaisina.

”Sertifikaatit on tehty nimenomaan turvaamaan sitä, ettei toimintaympäristö supistuisi.”

Sertifioinnissa kuluttajat voittavat: he haluavat ostaa FSC-sertifioidusta metsästä valmistettuja tuotteita. Metsänomistajat voittavat, koska saavat kilpailuedun ja hyvän hinnan metsästä. Esimerkiksi UPM Metsä tarjoaa FSC-sertifioidusta puusta hintalisää.

Luonto voittaa, koska se pysyy monimuotoisena ja terveenä – mikä taas varmistaa, että elinvoimaista metsää riittää teollisuuden tarpeisiin myös jatkossa.

Mitä FSC-sertifiointi merkitsee käytännössä?

Nuijanmaan mukaan kysymys on koko kansantaloudesta. Ulkomailla alkaa tätä nykyä olla jo paljon asiakkaita, jotka ovat hyvin tarkkoja metsäsertifikaateista.

Suomen viennistä merkittävä osa tulee metsäteollisuuden erilaisista tuotteista, ja sen toimijat ovat suuria veronmaksajia.

”Lopputuotemarkkinoilla on yhä enemmän isoja asiakkaita, jotka ostavat FSC-sertifioituja tuotteita. Jos niitä ei ole, he eivät välttämättä osta”, Nuijanmaa huomauttaa.

Hän kehottaa metsänomistajia tarttumaan mahdollisuuteen, sillä FSC:n hyödyt metsänomistajalle ovat merkittävät.

”Haluan haastaa ihmisiä sitoutumaan FSC-sertifikaattiin ja siihen, että turvaamme yhdessä toimintaympäristömme säilymisen.”

Lue lisää kumppanuudesta ja FSC-sertifioinnista

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä 2/2022.

Mitä taimitarhalla tapahtuu talvella?
Artikkeli | 4 min

Mitä taimitarhalla tapahtuu talvella?

Lue lisää
Meillä suomalaiselle puulle riittää kysyntää
Blogi | 1 min

Meillä suomalaiselle puulle riittää kysyntää

Lue lisää
Metsänhoitoa faktapohjalta
Artikkeli | 5 min

Metsänhoitoa faktapohjalta

Lue lisää