Miten tunnistat kirjanpainajan metsästäsi? Lue vinkit tunnistamiseen ja toimimiseen

Kirjanpainaja on suomalaisen kuusikon pahin tuholainen. Kuusen kuoren alla muhiva kirjanpainajakuoriainen lisääntyy tyypillisesti heikkokuntoisissa metsissä, mutta jos kanta pääsee leviämään voimakkaasti, vaarassa ovat myös terveet puut. Metsänomistajan nopea reagointi suojaa taloudellisilta vahingoilta.

Miten tunnistat kirjanpainajatuhon.

Etelä- ja Keski-Suomen vanhoissa kuusikoissa viihtyvä kirjanpainajakuoriainen aiheuttaa tuhoja etenkin lämpiminä kesinä, joita ovat edeltäneet myrskyt. Mitä tehdä, jos oman kuusikon tyvikaarnasta löytyy ensioireita eli pieniä pyöreitä reikiä ja ruskeaa purua?

Tarkistuskierros metsään touko-kesäkuussa

Kirjanpainaja on pieni, alle puolen sentin kokoinen, ärhäkkä kuusen tuholainen, joka nauttii lämmöstä. Lämpimien kesien lisääntyessä, kirjanpainajakanta kasvaa ja tuhot ulottuvat yhä pohjoisemmille alueille Suomessa. Kirjanpainajat iskevät keväällä, kun lämpötila nousee noin 18 asteeseen. Ensimmäisen sukupolven parveiluaika kestää toukokuusta juhannukseen.

– Tarkistuskierros omassa kuusikossa olisi hyvä tehdä kesäkuun alussa, jolloin on vielä mahdollista välttää tuhon laajeneminen. Tuholaisten merkkejä on hyvä tarkkailla omassa kuusimetsässä säännöllisesti. Jos kuusikon tyvikaarnasta löytyy pieniä pyöreitä reikiä ja ruskeaa purua, kannattaa aluetta seurata ja harkita puukauppaa alueelta, UPM Metsän metsänhoitopäällikkö Heli Viiri kertoo.

Arvokkaat kuusikot riskikohteita

Kirjanpainaja lisääntyy tuulenkaadoissa ja kuusipuutavarassa. Se iskeytyy myös vanhoihin heikentyneisiin puihin sekä auringonpaisteelle alttiisiin reunametsän kuusiin. Lämpiminä kesinä tuhon kohteena ovat erityisesti Etelä- ja Keski-Suomen vanhat kuusikot, jotka ovat joutuneet myrskyjen tai lumituhojen kohteiksi. Turvassa eivät silloin ole terveet puutkaan. 

– Hellekesät edistävät kirjanpainajakannan leviämistä. Kuumimpina kesinä kirjanpainajalle syntyy uusi sukupolvi, jolloin kirjanpainajat iskeytyvät uudestaan vielä elokuussa. Näin tapahtui muun muassa vuosina 2010, 2011 ja 2018. Lämpiminä kesinä myös kertaalleen paritelleet yksilöt voivat lisääntyä vielä uudelleen, eli tuottaa niin sanotun sisaruspolven jälkeläisiä.  Näin kuusikot voivat olla alttiina pitkin kesää kirjanpainajan iskeytymisille.

Kirjanpainaja jättää jälkeensä ruskeita purukasoja.

Nopea reagointi minimoi kirjanpainajista aiheutuvia taloudellisia menetyksiä

Metsänomistajan aktiivisuus ja ennaltaehkäisy ovat avainasemassa kirjanpainajatuhojen minimoimisessa.

– Heikkokuntoiset metsät, joiden vastustuskyky on huono, ovat ensisijaisessa vaarassa. Kirjanpainajan aiheuttamien tuhojen torjunta onnistuu parhaiten estämällä tuhon jatkuminen. Tuhojen ennaltaehkäisemiseksi onkin tärkeää ylläpitää metsien elinvoimaisuutta uudistamalla vanhat ja harventamalla nuoremmat metsät ajoissa. Jo kuolleita puita, joista kuori on irronnut kokonaan, ei enää kannata korjata, koska ne toimivat kirjanpainajan vihollisten, petojen ja loisien, lisääntymispaikkoina.

Feromonipyydykset ovat omatoimisen metsänomistajan seurantamenetelmä, jonka avulla voi selvittää parveilevien hyönteisten määrän ja muun torjunnan tarpeen. Ne perustuvat hyönteisnaaraiden koiraita houkutteleviin tuoksuihin.

– Feromonipyydyksillä ei ole massapyynnissä suurta merkitystä, mutta niillä voidaan havaita parveilevien hyönteisten määrä ja arvioida sen perusteella metsikön tuhoriskiä, Viiri ohjeistaa.

Kirjanpainatuhojen kanssa ei kannata jäädä odottelemaan, sillä aika on kirjaimellisesti rahaa. Metsänomistajan taloudelliset menetykset voivat olla merkittäviä. Kun tukkipuusta maksetaan noin 70-75 euroa per kuutiometri, niin energiapuusta saa enää kolmas- tai neljäsosan siitä.

UPM:n metsäasiakasvastaava auttaa

Tuholaisten merkkien löydyttyä on hyvä ottaa yhteyttä omaan metsäasiakasvastaavaan. Hän tulee paikalle toteamaan, miten kannattaa toimia. Oikea tapa edetä riippuu tilanteesta. Jos tilanne on paha, nopea realisointi kannattaa, sillä tuhojen edetessä metsänomistajan pääoma pienenee jatkuvasti.

Näin estät kirjanpainajatuhot

  1. Tarkista kuusikkosi säännöllisesti touko-kesäkuun vaihteessa
  2. Hoida harvennukset ja päätehakkuut ajoissa
  3. Jos löydät kirjanpainajasta merkkejä, ota yhteyttä metsäasiakasvastaavaasi
 
 

Katso videolta asiantuntijan vinkit kirjanpainajan tunnistamiseen!

 

Lue, milloin on hakkuun aika

Miten ALV-muutos vaikuttaa metsäverotukseen?
Artikkeli | 2 min

Miten ALV-muutos vaikuttaa metsäverotukseen?

Lue lisää
Näin tarkastat metsätuhot talven jälkeen
Artikkeli | 4 min

Näin tarkastat metsätuhot talven jälkeen

Lue lisää
Metsätalouden hirvituhoihin on ratkaisu
Blogi | 4 min

Metsätalouden hirvituhoihin on ratkaisu

Lue lisää