Tänä kesänä Suomen metsäkeskukseen on tehty hyönteistuhoilmoituksia kymmenkertainen määrä edellisvuosiin verrattuna. Useimmiten syynä on ollut kuusipuiden tuholainen kirjanpainaja. Kirjanpainajat, kuten myös muut kaarnakuoriaiset hyötyivät vuoden 2021 kuumasta kesästä. Sen seurauksena talvehtimaan jäi tavallista suurempi kirjanpainajakanta.
Tämän vuoden poikkeuksellisen viileä kevät hidasti kirjanpainajakannan parveilua, mutta keskikesän hellepäivät olivat sille otollisia. Normaaliolosuhteissa kirjanpainajat parveilevat ensimmäisen kerran toukokuussa. Kun vuorokauden keskilämpötila nousee yli 18 asteeseen, parveilu lähtee liikkeelle.
– Alkukesä oli sen verran kylmä, että lämpösummaa ei ehtinyt kertyä niin hurjasti kuin mitä lämpimimpinä vuosina on ollut, ja se lykkäsi parveilua tavallista myöhemmäksi. Heinä-elokuussa puolestaan oli niin lämmintä, että se suosi kirjanpainajien sisarussukupolven syntymistä, UPM Metsän metsänhoidon kehityspäällikkö Heli Viiri kertoo.
Lämpimät kesät suosivat kirjanpainajakannan kasvua
Luonnonvarakeskus (Luke) seuraa kirjanpainajamäärien kehittymistä eri puolille maata sijoitetuilla feromoniansoilla. Pelkästään seurantajaksolla heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin kirjanpainajien saalismäärät ylittivät jopa 10 000 yksilöä seitsemällä seurantapaikalla Uudenmaan, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa. Metsää on jouduttu kaatamaan tänä kesänä hyönteisten vuoksi myös Pohjois-Savon korkeudella asti, mikä on ollut aikaisempina vuosina harvinaista.
Yleensä kirjanpainajien parveilu hiipuu elokuussa. Tavallisesti ne tekevät tuhojaan alkukesästä, mutta poikkeuksellisen lämpimän kesän myötä niin kutsuttu sisarsukupolvi on muninut jälkeläisiä kuusiin. Sisarsukupolvi syntyy, jos talvehtineet ja keväällä ensimmäisen kerran parveilevat kirjanpainajat parveilevat ja munivat toistamiseen kesän aikana. Kannan kasvamista edesauttavat myös vedenpuutteesta kärsivät kuuset, jotka tarjoavat kirjanpainajille otollisen lisääntymisalustan.
– Lämpimämpien kesien määrä on kasvanut 2000-luvulla eikä enää ole harvinaista, että lämpösummaa kertyy eteläisimmässä Suomessa niin paljon, että ehtii syntyä toinen varsinainen kirjanpainajasukupolvi. Se syntyy puolestaan keväällä syntyneen ensimmäisen sukupolven jälkeläisistä. Kahden varsinaisen sukupolven välissä syntyvät sisarsukupolvet ovat aika tavallisia nykyilmastossa, Viiri summaa.