Jämsän ammattiopistossa metsäalan koulutusvolyymi on lähes tuplaantunut parin viimeisen vuoden aikana. Aikuiskoulutus on kasvanut huomattavasti. Nuorten hakeutuminen koulutukseen on ollut maltillisemmassa kasvussa. Jämsässä aloittaa elokuussa 45 nuorta. Metsäalan perustutkinto-opiskelijoiden määrän arvioidaan olevan syyskuussa noin 200. Näiden lisäksi alalla opiskelee muutamia kymmeniä ammattitutkinto- ja erikoisammattitutkinto-opiskelijoita.
Valitettavasti metsäkoneasentajien koulutus ei vedä riittävän hyvin. Suomessa onkin ollut krooninen pula raskaskoneasennusta hallitsevista asentajista. Heitä tarvitaan raskaan liikenteen, maarakennuksen, maatalouden, kaivosteollisuuden ja metsäalan tarpeisiin. Raskaskoneasennus on erittäin haastava sektori koulutuksen järjestäjälle ja tietysti myös opiskelijalle. Alan koulutus on hieman jäsentymätöntä ja tutkintorakenne ei ole nykyisiä tarpeita vastaava. Asennuskoulutuksen rahoitus on myös jäänyt selkeästi jälkeen koulutuksen kustannusrakenteeseen nähden. Alaa ei pysty kouluttamaan henkilöautomekaanikon rahoituksella.
Rahoitus vähenee
Yhteiskunnan kireä taloustilanne on heijastunut ammatilliseen koulutukseen pysyvästi. Koulutuksen rahoitus on ollut jäädytettynä vuoden 2012 tasolle. Vuonna 2017 koulutuksen rahoitusta leikataan 10 prosenttia tämänhetkisestä tasosta. Tuleva rahoitusleikkaus pakottaa ammatillisen koulutuksen varsin rajuihin toimintatapojen muutokseen. Toisaalta opetuksen kustannuspainetta nostaa selkeästi viime vuonna tullut säädös opintojen henkilökohtaistamisesta ja siirtymisestä osaamisperusteiseen arviointiin, joka tapahtuu työssäoppimispaikoissa.
Myös rahoitusperusta muuttuu voimakkaasti suoritusperusteiseksi vuoden 2018 alusta, jolloin lähes puolet koulun saamasta rahoituksesta tulee tutkintosuorituksista ja niiden osista. On sanottu, että ammatillisen koulutuksen muutos on suurin vuosikymmeniin. Esimerkiksi Jämsän ammattiopistossa tulemme laatimaan elokuussa aloittavien nuorten kanssa henkilökohtaiset opintosuunnitelmat. Tavoitteena on lyhentää opintojen kestoa keskimäärin kolmesta vuodesta 2,5 vuoteen.