Maayksikkö avustaa helikopteria levityslaitteen täyttämisessä ja huoltotoimissa.
Lannoitus on hyvä tapa nostaa metsän tuottoa
UPM Metsän metsänhoidon tuotepäällikkö Ella Kaivolan mukaan ryhmälannoitukset lähtevät usein liikkeelle joko UPM:n omien metsien lannoituksesta tai yksittäisen metsänomistajan hankkeesta. Usein UPM Metsä tarjoaa mahdollisuutta yhteislannoitukseen alueen muillekin metsänomistajille, jolloin hankkeesta saadaan kaikkien kannalta kustannustehokas.
Hankkeesta riippuen lannoitteen levitys tehdään joko helikopterilla lentolevityksenä tai metsätraktorilla maalevityksenä.
Helikopterilannoitus on nopea ja tehokas tapa hoitaa lannoitus silloin, kun lannoitushankkeesta saadaan riittävän suuri ja alueelta löytyy sopiva lentopaikka, Kaivola toteaa.
Jos sinulla on mielessäsi lannoitusta vaativa alue, voit kysyä yhteislannoituksista UPM:n metsäasiakasvastaavalta. Hän auttaa sopivan lannoitusmenetelmän valinnassa ja selvittää mahdollisuudet yhteishankkeisiin.
Lentolannoitus onnistuu ilman ajouria
Lentolannoitus sopii moneen kohteeseen ja hyvin myös sellaisille maille, jotka kestävät heikosti maalannoitusta joko kelirikon tai heikosti kantavan maapohjan vuoksi. Helikopterilla levitys onnistuu kuusikoissa myös sulan maan aikana. Lentolannoitus ei myöskään vaadi ajouria. Tästä on erityisesti hyötyä kohteissa, joissa harvennus on vasta edessä.
Lannoitusoperaatio tarvitsee helikopterin lisäksi maayksikön eli kuorma-auton, joka avustaa helikopteria levityslaitteen täyttämisessä ja huoltotoimissa. Lannoitevarasto toimii samalla myös lentopaikkana, josta helikopteri noutaa levityssuppilot ja tarvittaessa tankkaa lisää polttoainetta. Hyvä lentopaikka suunnitellaan mahdollisimman lähelle levityskohdetta. Etäisyyttä lentopaikan ja levityskohteen välillä on tavallisesti enintään 1,5-2 kilometriä.
"Helikopterilla voi levittää niin kemiallisia kuin tuhkalannoitteitakin. Kannattavuuteen vaikuttavat lentopaikan sijainti ja lentomatkat. Paikallinen metsäasiakasvastaava selvittää hankkeen kustannukset. Lannoitusinvestointi maksaa itsensä takaisin parempana metsän tuottona", Kaivola muistuttaa.