Mitä ovat hiilensidonta, hiilinielu, hiilitase, hiilivarasto ja hiilidioksidiekvivalentti?
Hiilensidonnalla tarkoitetaan sitä, kun kasvavat puut sitovat yhteyttämisprosessissaan ilmakehästä hiilidioksidia ja varastoivat sen sisältämän hiilen puuaineeseen. Metsä toimii siis kasvaessaan hiilinieluna, sillä se varastoi kasvuvuosiensa ajan hiilidioksidia sekä puustoon että maaperään. Kun metsä ei enää kasva, se toimii hiilivarastona.
Hiilitase, eli metsän nettonielu, lasketaan sidotun ja vapautetun hiilen erotuksena tietyllä aikavälillä. Tulos voi olla joko positiivinen tai negatiivinen. Positiivinen hiilitase tarkoittaa, että hiiltä on sitoutunut enemmän kuin sitä on vapautunut. Vapautuessaan, esimerkiksi puun hajoamisprosessissa, hiili siirtyy ilmaan erilaisina kaasuina, jotka vaikuttavat eri tavoilla ilmastoon. Hiilidioksidiekvivalentti on yhteismitta näistä kaasuista, ja sen avulla voidaan kertoa päästöjen vaikutus kasvihuoneilmiön voimistumiseen.
Suurena metsänomistajana UPM raportoi vuosittain omien metsiensä hiilitaseen. Laskennan tekee Luonnonvarakeskus käyttäen alan parhaita, tieteellisesti päteviä menetelmiä. Hiilitaseen laskentaan voikin tutustua yksityiskohtaisemmin UPM:n oman hiilitaseen laskentaesimerkin tai UPM Forest Lifen hiilensidontaesimerkin kautta, joka esittelee Etelä-Suomessa kasvavan kuusen hiilensidontaa.