Sujuvan sukupolvenvaihdoksen avaintekijät:
- Ajoissa liikkelle avoimella keskustelulla
- Tavoitteiden ja tarpeiden kartoittaminen
- Asiantuntija apuun
Metsätilan sukupolvenvaihdos: mistä aloitan?
Jokainen metsätilan sukupolvenvaihdos on oma ainutkertainen tapahtumansa, vaikka ydinkysymykset sukupolvenvaihdoksesta ovatkin usein samoja. Metsätilan omistajanvaihdoksen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja avoimesti keskustellen. Vaikka jokainen metsätilan sukupolvenvaihdos on omanlaisensa, voi toisten metsänomistajien kokemukset sukupolvenvaihdoksesta rohkaista liikkeelle.
Metsätilan sukupolvenvaihdokseen liittyy paljon erilaisia tunteita, päätöksentekoa, taloudellisia vaikutuksia ja oikeudellisia kysymyksiä, joten aiheeseen voi olla myös hyvä syventyä lukemalla käytännönläheisiä artikkeleita metsätilan sukupolvenvaihdoksesta.
Ota asiantuntija avuksesi jo metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa
Avuksi sukupolvenvaihdokseen on hyvä pyytää asiantuntija, joka hallitsee sekä vero- ja lakikysymykset että metsätalouden. Asiantuntijan kanssa sukupolvenvaihdos etenee suunnitelmallisesti, selkeästi ja sujuvasti. On hyvä keskustella luopujan ja jatkajan sekä muiden perheenjäsenten ajatuksista ja toiveista sukupolvenvaihdosta kohtaan. Toiveiden, tarpeiden ja mahdollisuuksien kartoittaminen onkin hyvä lähtökohta metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelulle.
Ratkaisuja omistajanvaihdokseen on useita
Metsätilan sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa luopujan elinaikana kaupalla, lahjalla tai lahjanluonteisella kaupalla. Metsätilan voi myös liittää osuuksia vastaan yhteismetsään, jolloin voidaan luovuttaa yhteismetsäosuuksia nuoremmalle polvelle tiloja pirstomatta taikka jättää yhteismetsäosuuksia perinnöksi. Mikäli omistajanvaihdosta ei toteuteta elinaikana, voi metsänomistaja vaikuttaa omaisuutensa jakautumiseen ja saajiin testamentilla.