Arkikielessä puhumme usein myrskytuhoista, kun tuuli kaataa puita metsissä, vaikka itse asiassa suurin osa puista kaatuu kovien tuulten seurauksena, eli oikeastaan puhummekin tuulituhoista. Kova tuuli määritellään myrskyksi vasta silloin, kun sen keskinopeus ylittää 21 metriä sekunnissa – ja siihen nopeuteen tuuli pääsee harvoin metsän sisällä.
Myrskytuho tai tuulituho, kovien tuulten iskiessä puiden kaatuminen voi aiheuttaa isoja taloudellisia menetyksiä metsänomistajalle. Merkittäviä taloudellisia tappioita aiheuttavia myrskyjä sattuu yleensä noin joka kolmas vuosi jossakin päin Suomea.
Myrskytuhojen taloudellisten tappioiden riski lisääntyy ilmastonmuutoksen myötä
Ilmastonmuutoksen myötä lumeton ja roudaton aika yleistyy ja pitenee, mikä lisää tuulituhoja metsissä, kun lumi ja maan jäätyminen eivät ole suojaamassa puita kaatumiselta. Voimakkaiden tuulten ei sinänsä odoteta lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä, mutta jos tuuli repii puun juuriston, se on alttiimpi sieni- ja hyönteistuhoille. Erityisesti kirjanpainatuhojen pelätään yleistyvän lisääntyvien tuulituhojen vuoksi.
Metsänomistajalle tuulituhoista tulee taloudellisia tappioita, kun puut kaatuvat myrskyssä ennen kiertoaikansa päättymistä. Sen lisäksi, että puut eivät pääse tällöin kasvamaan täyteen mittaansa ja järeyteensä, myös myrskytuhopuiden korjuu on kalliimpaa ja hitaampaa kuin tavallisessa päätehakkuussa tai harvennuksessa. Runkojen pirstaloituminen heikentää myös puuston arvoa.
Kun myrsky rikkoo puiden runkoja ja metsässä on korjaamattomia tuulenkaatoja, voivat kaarnakuoriaiset lisääntyä ja aiheuttaa tuhoja vielä vuosia myrskyn jälkeenkin. Jos myrsky sattuu lämpimään vuodenaikaan, voivat rungot pilaantua sinistäjäsienten aiheuttaman värjääntymisen vuoksi.
Suomen laajimmat myrskytuhot 2010-luvulla:
- Heinä—elokuussa 2010 Asta-, Veera-, Lahja- ja Sylvi-myrskyt aiheuttivat noin 8 miljoonan kuutiometrin tuhot. Tuhoalueet: Savo, Kaakkois-Suomi, Keski-Suomi, Kainuu ja Pohjois-Karjala.
- Joulukuussa 2011 Tapani- ja Hannu-myrskyt aiheuttivat noin 3—4 miljoonan kuutiometrin tuhot. Tuhoalue: Lounais-Suomi
- Marras—joulukuussa 2013 Eino-, Oskari- ja Seija-myrskyt aiheuttivat noin 3 miljoonan kuutiometrin tuhot. Tuhoalueet: Keski-Suomi, Etelä-Savo, Lounais-Suomi ja Etelä-Suomi.
(Metsätieteen aikakauskirja, Taulukko 2, 2019)