Näin virkistyskäyttäjä liikkuu turvallisesti metsässä

Kun kuulet metsässä sahauksen ääntä, lähestyt mitä todennäköisimmin taimikonhoito- tai hakkuualuetta. Mitä virkistyskäyttäjän tulisi huomioida liikkuessaan hakkuu- ja taimikonhoitotyömaiden lähellä?

Jos metsuri sattuu olemaan kahvitauolla, tunnistat taimikonhoito- tai hakkuualueen siitä, että maahan on kaadettu lehdellistä puuvesakkoa ja alueella tuoksuu tuore puu, mutta samalla myös pakokaasu. Myös lähelle pysäköity pakettiauto kielii työmaakohteesta. Alueella voi liikkua turvavarusteisia ja värikkäisiin suojavaatteisiin pukeutuneita työntekijöitä.

”­Jos hakkuukoneen ääni kuuluu tai kone näkyy, kannattaa kääntyä kannoillaan ja valita toinen reitti. Hakkuutyömaa on melko lyhytaikainen este virkistyskäyttäjälle”, UPM:n yritysvastaava Jukka Hirvonen sanoo.

Tavallisesti hakkuutyö kestää vain päiviä, ellei kyseessä ole suuri työmaa. Tämän jälkeen ajokone vie pöllit pois metsästä, minkä jälkeen myös hakkuutähteet usein kerätään. Ennakkoraivauksia ja muita metsänhoitotöitä tehdään läpi vuoden. Touko-kesäkuussa metsätyöt painottuvat viljelyyn, juhannuksena alkavat varhaisperkaukset ja syksyllä suoritetaan taimikon perkauksia.

Jätä metsätyömaahan turvallinen välimatka

Lintujen pesimäajat tuovat rajoituksia kone- ja metsätöihin sekä taimikonhoitoon. Koneellista korjuuta ei tehdä alle 500 metrin päässä todennetuista kalasääsken pesistä. Myös esimerkiksi lähteiden, norojen ja vesistöjen välittömään läheisyyteen tulee jättää suojavyöhykkeet.

”Jos metsänkävijä huomaa metsäkanalintujen maapesiä, ne kannattaa jättää rauhaan ja kiertää kaukaa. Metsän eläinten pitää antaa elää omaa elämäänsä”, UPM:n metsätalouden asiantuntija Janne Sievänen sanoo.

Sekä taimikonhoito- että hakkuualue merkitään erityisesti metsäautotien ja taajama-alueen lähettyvillä varoituskyltein, jossa mainitaan tarvittavat turvaetäisyydet. Hakkuukoneeseen tulee pitää 90 metrin etäisyys ja muihin koneisiin vähintään 20 metriä väliä.

”90 metriä saattaa tuntua pitkältä matkalta, mutta se ei ole yhtään liioiteltua. Hakkuukoneen koura ylettyy noin kymmenen metrin päähän koneesta, ja jos se kaataa 30-metrisen puun, latva voi ulottua jopa 40 metriin. Jos kaatuva puu kaataa vieressä olevan puun, se voi rojahtaa jopa 70 metrin päähän”, Hirvonen kertoo.

Metsässä voi olla vaikea hahmottaa etäisyyksiä. Tämän vuoksi paras ohje on, että virkistyskäyttäjä välttää hakkuu- ja metsänhoitotyömaan lähestymistä, ellei sinne ole välttämätöntä asiaa. Metsässä kulkeminen on jokamiehenoikeus, mutta toimillaan ei saa aiheuttaa haittaa tai vaaratilanteita.

Lue lisää jokamiehenoikeuksista

Terästä katsettasi, jos näet metsässä värikkäitä kuitunauhoja

Jos hakkuu tehdään aivan ulkoilureittien läheisyydessä, polkujen varsille tai niiden yli voidaan laittaa merkiksi poikittaisnauhoja. Taimikonhoitoalueita ei rajata kuitunauhoilla, mutta joskus käsiteltävä alue saatetaan nauhoittaa.

”Jos puihin on kiinnitetty punaisia, sinisiä tai keltaisia nauhoja, terästä katsettasi. Havainnoi, mitä ympärillä tapahtuu, sillä saatat olla metsätyömaalla. Kuitunauhojen yli tai ali ei kannata mennä katselemaan, mitä tapahtuu. Ikinä ei voi tietää, mistä suunnasta puu kaatuu. Metsurin kahvitaukojen aikana voi olla hyvinkin hiljaista. Sienestäjä voi säikähtää, kun raivaussaha yhtäkkiä pärähtää käyntiin”, Sievänen sanoo.

Pue värikästä ylle, kun liikut metsätyömaalla

Jos metsänomistaja haluaa jututtaa metsuria kesken työn, hänen tulee lähestyä metsuria etupuolelta ja varmistaa, että metsuri havaitsee tulijan. Metsänomistajan kannattaa pukea ylleen turvaliivin, jotta hänet huomataan paremmin. Muutenkin Sievänen suosittelee metsässä liikkuvia pukeutumaan värikkäästi, sillä jos sattuu eksymään, maastopukuinen hukkuu helposti vihreään metsään.

”Metsäkoneenkuljettajaa ei saisi koskaan lähestyä takaapäin ja huomaamatta. Kuljettajat mielellään esittelevät työtään ja näyttävät koneita esimerkiksi lapsille, kunhan sitä reippaasti kysytään”, Hirvonen muistuttaa.

Työmaakyltissä lukee tavallisesti metsurin puhelinnumero. Siihen kannattaa soittaa ja ilmoittaa etukäteen olevansa tulossa.

 

Pysäköi autosi syrjään metsätieltä, ja jätä yhteystietosi tuulilasiin

Myös hiljaisilla metsäteillä saattaa kulkea raskaita ajoneuvoyhdistelmiä, jotka siirtävät metsäkoneita tai tukkikuormaa. Metsäteillä liikkuvan kannattaa pysäköidä autonsa niin, että koneet pääsevät sujuvasti ohitse. Autoa ei sovi jättää risteysalueelle tai metsätien päättävään lenkkiin, sillä silloin raskaat yhdistelmät eivät välttämättä pääse kääntymään. Yhteystiedot kannattaa jättää tuulilasiin. Tällöin metsässä töitä tekevät voivat ottaa marjastajaan yhteyttä, jos hänen autonsa on tiellä.

Jos tien varressa on puupinoja, autoa ei kannata jättää aivan niiden viereen parkkiin.

”Huonosti kuormassa oleva pölli voi herkästi livetä. Alueella voi olla oksia ja risuja, ja kone on voinut tehdä tiehen kuoppia ja töyssyjä. Aluetta kannattaa lähestyä varovasti”, Hirvonen sanoo.

Hän suosittelee vanhempia muistuttamaan lapsiaan, että puupinoissa ei ole turvallista kiipeillä.

”Oikein iso tukki voi painaa jopa pienen henkilöauton verran, pienimmätkin satoja kiloja. Jos tukkipino lähtee vyörymään, aikuinenkaan ei voi tehdä sille mitään”, Hirvonen kertoo.

Minkä jaksat kantaa mukanasi metsään, tuo se myös pois

Metsän virkistyskäyttäjän tulisi muistaa jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet, sillä jokainen metsä on jonkun omaisuutta. Metsästä tulisi huolehtia eikä aiheuttaa tarpeetonta tuhoa. Esimerkiksi puita ei saa kaataa, kaarnaa repiä tai tehdä tulta ilman metsänomistajan lupaa.

”Metsässä pärjää terveellä järjellä. Minkä jaksat kantaa metsään mukanasi, sen myös tuot sieltä pois”, Janne Sievänen muistuttaa.

Jos metsässä liikkuja havaitsee maastopalonalun, kannattaa tehdä alkusammutusta ja soittaa palokunta paikalle. Turpeen alla palo voi kyteä useampia päiviä.

Moni marjastaja laittaa muistiin tuoreen hakkuualueen. Vuosi tai kaksi hakkuiden jälkeen alueelle voi nousta korvasieniä ja villivadelmia. Myös mustikka kukkii ja tuottaa paremmin, kun metsään tulee lisää valoa.

”Korvasieniä putkahtaa yleensä paikkoihin, mihin on istutusta varten tehty maanmuokkausta. Muutaman vuoden vanhoille avohakkuupaikoille tulevat parhaat vadelma- ja puolukkapaikat”, Hirvonen vinkkaa.

 

 

Metsän virkistyskäyttäjän tarkistuslista: muista nämä ennen kuin lähdet metsään

  • Kerro muille, minne olet menossa.
  • Pakkaa matkaan riittävästi ravintoa ja nesteytystä, erityisesti helteisenä päivänä.
  • Pue yllesi suojaavat vaatteet myös kuumalla säällä.
  • Lataa puhelin täyteen ennen metsään lähtemistä.
  • Asenna puhelimeesi jokin maastokarttasovellus ja 112-sovellus. Jos eksyt, hätäkeskus näkee 112:n  avulla, missä olet. Myös erilaiset liikuntasovellukset, jotka mittaavat ja piirtävät reittiä kartalle, ovat käteviä. Pystyt sen avulla suunnistamaan takaisin, jos olet eksyksissä.
  • Ota metsästä kiintopiste, jota kohti suunnistat. Katso myös kiintopiste auton läheltä. Sen avulla on helpompi suunnistaa takaisin lähtöpisteeseen.
    Jos olet allerginen, pakkaa matkaasi epipen-kynä. Metsässä olevat maa-ampiaispesät huomaa usein vasta silloin, kun astuu niiden päälle. 112-sovellus on hyvä olla myös tällaisten tapausten varalle.
Miten ALV-muutos vaikuttaa metsäverotukseen?
Artikkeli | 2 min

Miten ALV-muutos vaikuttaa metsäverotukseen?

Lue lisää
Elinvoimainen taimikko kitkemällä
Artikkeli | 3 min

Elinvoimainen taimikko kitkemällä

Lue lisää
Koneellinen kitkentä
Artikkeli | 1 min

Koneellinen kitkentä

Lue lisää