UPM:n Pelloksen vaneritehtaan kolme tehdasta Mikkelin Ristiinassa tuottavat kuusivaneria maailman markkinoille. UPM:n WISA Spruce - on tuttu näky erityisesti Keski-Euroopan rakennustyömailla lattia, seinä ja kattomateriaalina.
Kaksi tehtaista käy kolmessa vuorossa joka viikonpäivä. Vanhimmalla Pellos-ykkösellä sunnuntait ovat vapaapäiviä. Tämä vauhti tarkoittaa, että tehdasalueen portista sisään pitää tulla rekkalasteiksi laskettuna 70 – 80 rekallista kuusitukkeja päivässä eli rekallinen joka kahdeskymmenes minuutti.
"Tukkien laatu vaikuttaa tuotantotehokkuuteen ratkaisevasti. Järeys, tuoreus ja tukkien pituus korostuvat. Meille optimaalista raaka-ainetta ovat kuusitukit, joiden latvaläpimitta on hieman yli 30 cm ja pituus täsmälleen 5,2 metriä eikä yhtään sen alle”, Pelloksen tehtaanjohtaja Tommi Takanen kuvaa tehtaidensa ihanneraaka-ainetta.
”Tasainen virta täsmällisesti toimitettua tuoretta järeää tukkia on meille järkevän toiminnan edellytys. Sorvareiden mielipuu on kasvanut tuoreella kankaalla. Silloin sydänpuun osuus on pieni ja prosessi toimii hyvin”, Takanen jatkaa.
Kuusivaltaiset päätehakkuuleimikot lähellä tehdasta kiinnostavat
”Jotta Pelloksen raaka-aine olisi mahdollisimman tuoretta tehtaalle toimitettaessa, hankimme kuusitukit sinne pääasiassa Itä-Suomesta ja Etelä-Savosta. Puun kokonaiskustannusten hallinnan näkökulmasta kuusivaltaiset päätehakkuuleimikot lähellä tehdasta kiinnostavat meitä erityisesti”, UPM:n metsäasiakaspäällikkö Mika Wahlman kertoo tehtaan puunhankinnan painopistealueista. ”Toiminta-asteemme alueella onkin korkea ja ostamme ja korjaamme sieltä puuta jatkuvasti.”
”Kilpailu vanerimarkkinoilla kiristyy jatkuvasti ja siksi seuraamme tiiviisti yhdessä tehtaan kanssa kokonaiskustannusten kehitystä kannolta valmiiksi tuotteeksi ja kiinnitämme erityishuomiota puun laatuun puuta ostaessamme”, Wahlman toteaa. ”Kiristyvillä vanerimarkkinoilla asiakkaat vaativat enenevässä määrin myös FSC®-sertifioituja tuotteita, mikä meidän on huomioitava raaka-ainetta hankkiessamme.”
”Pelloksen vaneritehtaiden lisäksi meillä on Itä-Suomen alueella kaksi muuta vaneritehdasta: Savonlinna ja Joensuu, jotka käyttävät koivutukkeja sekä Lappeenrannassa Kaukaalla pääasiallisesti mäntytukkia sahaava saha, kuusikuitupuuta jalostava paperitehdas ja havu- ja koivukuidusta sellua tuottava Kaukaan sellutehdas. Lisäksi toimitamme myös energiapuuta alueen voimalaitoksille. Tarvitsemme siis jatkuvasti, joka päivä kaikkia puutavaralajeja”, aluejohtaja Esa Korhonen kertoo alueensa puunhankinnasta.