Miten voin tukea puiden kasvua?
Metsää on hyvä tarkkailla säännöllisesti ja huolehtia metsän hyvinvoinnista kaikkina vuodenaikoina. Puiden tehokkaan kasvun kannalta erityisesti oikea-aikaisella taimikonhoidolla on iso merkitys.
- Liian tiheässä taimikossa kilpailu kasvutilasta on kovaa ja kasvatettavat taimet ovat vaarassa vahingoittua muun kasvuston piiskatessa niitä ja viemällä ravinteita. Taimikonhoidolla vapautetaan tilaa ja saadaan taimi kasvamaan nopeammin kohti ensiharvennusta ja puukauppatuloa, kertoo UPM Metsän metsäasiakasvastaava Hanna Ärling.
Harvennettujen ja päätehakkuuikää lähestyvien metsien tuottavuutta saa lisättyä lannoituksilla.
- Lannoitus nopeuttaa kiertoaikaa, tuo lisäkasvua ja sitä kautta lisää hakkuutuloa, kiteyttää Ärling.
Mistä merkeistä tunnistan otollisen hetken puukaupoille?
Metsikön elinvoimaisuus kertoo paljon siitä, onko hakkuiden kanssa kiirehdittävä, jottei tulisi taloudellisia menetyksiä.
- Harvennuksiin on syytä ruveta ennen kuin latvukset karkaavat liian pieniksi. Jos puusto kasvaa liian ahtaasti, puut eivät pääse järeytymään ja rungon arvokkaimman osan, tukkiosan osuus jää heikoksi.
Metsän terveyttä kannattaa tarkkailla säännöllisesti, sillä metsätuhot voivat romahduttaa metsän arvon nopeastikin.
- Etenkin heikkokuntoisiin ja vanhempiin metsiin alkaa herkästi ilmaantumaan ötökkätuhoja. Näistä syntyy äkkiä huomattavia rahallisia menetyksiä. Pihkavuoto kuusen kyljessä tai ruskea puru puun juurella voi paljastaa kirjanpainajan, joka pystyy nujertamaan useita puita lyhyellä aikaa, muistuttaa Ärling.
Mikä on metsälleni paras hakkuutapa?
Omalle metsälle sopivaa hakkuutapaa voi olla vaikea itse arvioida. Ajan tasalla oleva metsäsuunnitelma antaa siihen hyvää osviittaa. Jos hakkuutavan valinta askarruttaa, kannattaa ottaa yhteyttä alueelliseen metsäasiakasvastaavaan ja tehdä hänen kanssaan tarvittaessa metsäkäynti kohteelle.
- Ensin tulee miettiä omat lähtökohdat ja toiveet metsän suhteen. Millainen tuottovaatimus metsään kohdistuu, millaiset maisema-arvot sillä on tai onko jotakin luontoarvoja, mitkä vaikuttavat hakkuuseen, summaa Ärling.