Miten hakkuukoneen mittaustarkkuutta valvotaan?
Metsänomistajan ei tarvitse olla huolissaan hakkuulla tehtävästä puun mittauksesta. Toimintaa valvotaan tarkasti ja koneiden pitää olla aina kunnossa. Hakkuukoneen mittaustarkkuutta valvoo sekä koneen kuljettaja että ulkopuolinen taho.
Saat halutessasi tarkasteltavaksesi myös leimikon tukkitaulukon. Tukkitaulukko yhdistää katkontaerittelyn tiedot ja kertoo katkottujen kuitu- ja tukkipölkkyjen mitat.
Miten oikea katkonta eli apteeraus tuntuu metsänomistajan tilipussissa?
Puiden oikein tehty katkonta eri puutavaralajeihin on edellytys sille, että puu pystytään jalostamaan mahdollisimman arvokkaiksi tuotteiksi. Mitta- ja laatuvaatimusten mukaan puun runko jaetaan eri puutavaralajeiksi. Oikea katkonta eli apteeraus on monen tekijän summa.
Puukauppatarjouksia vertaillessa on hyvä kiinnittää huomiota puunostajan mitta- ja laatuvaatimuksiin. Runkojen katkonta tehdään aina puukaupassa sovittujen mitta- ja laatuvaatimusten raameissa. Näin ollen esimerkiksi sahateollisuuden suhdanteiden vaihtelu ei voi heilauttaa puukauppasi arvoa korjuuvaiheessa, sillä puutavaralajin yksikköhinnat on lyöty lukkoon jo puukaupantekohetkellä.
Kun puukaupat on tehty, milloin puunkorjuu alkaa metsässä?
Korjuun ajoitukseen vaikuttavat muun muassa tehtaiden puuntarve sekä kohteen ominaisuudet ja sääolosuhteet. Kesäleimikon korjuu onnistuu sulan maan aikana, talvileimikko vaatii jäätyneen maan ja lunta, kun taas kelirikkoleimikolle voidaan mennä kaikissa olosuhteissa.
Myös turvemaiden puunkorjuu on lisääntymässä, ja osa talvileimikoiksi suunnitteluista kohteista voidaan hoitaa pehmeään maastoon varustellulla kalustolla myös sulan maan aikana. Turve- ja suomaiden kesäkorjuu onnistuu hyvän suunnittelun, sopivan kaluston ja osaavan metsäkoneenkuljettajan yhdistelmällä. Kesäkorjuuta kannattaa hyödyntää, sillä kesäkohteissa puu on arvokkaampaa.
Koska saan rahat puukaupasta?
Loppumittaus tehdään puunkorjuun päättyessä, ja puukaupparahat saat tilillesi kuukauden kuluttua puunkorjuusta ja loppumittauksesta. Puunkorjuu toteutetaan tavanomaisesti kahden vuoden sisällä metsänhakkuusopimuksen allekirjoittamisesta. Puukaupan mahdollinen ennakkomaksu sovitaan sopimuksen teon yhteydessä.
Jos sinulla on tarve saada puukaupparahat tilillesi nopeasti, voit hyödyntää UPM Puukaupan rahoituspalvelua, jolloin saat valtaosan puunmyyntitulosta tilillesi viidessä pankkipäivässä.
Miksi puukauppa kannattaa?
Meillä on puulle jatkuvasti kysyntää, sillä hankimme vuosittain noin 18 miljoonaa kuutiometriä puuta tehtaidemme käyttöön. Suomalaiset tehtaamme hyödyntävät puutavaralajeja monipuolisesti ja valmistavat vaneria, sahatavaraa, paperia, sellua ja bioenergiaa.
Vastuullinen puukauppa näkyy myös puun kuljetuksessa: käytämme rautatie- ja ajoneuvokuljetusten rinnalla ainoana yhtiönä Suomessa ympäristöystävällistä uittoa puun kuljetukseen tehtaille.
Tehtaan lähistöltä hankittu tuore, hyvälaatuinen puu on ihanteellista raaka-ainetta tehtaillemme. Voit kysyä puun kysynnästä tarkemmin paikalliselta metsäasiakasvastaavaltasi, joka osaa kertoa alueellisista ostotarpeista parhaiten.
Vastuullinen puukauppa kannattaa myös tulevaisuudessa, sillä metsien kestävällä käytöllä voidaan torjua ilmastonmuutosta korvaamalla fossiilisia tuotteita puupohjaisilla, kierrätettävillä ja uusiutuvilla tuotteilla. Puu mahdollistaa muovin korvaamisen muun muassa elintarvikepakkauksissa.
Ja on hyvä muistaa, että suurin osa metsäteollisuuden tarvitsemasta puusta ostetaan kotimaasta, kuten aluejohtaja Matti Toivakainen kirjoittaa blogissaan. Tarvitsemme kaikkia puutavaralajeja matkallamme kohti fossiileista riippumatonta tulevaisuutta.