Ruokaa tulvillaan

Suomen metsät pursuavat joka vuosi miljoonia kiloja syötäviä marjoja ja sieniä, joista kerätään hyötykäyttöön vain murto-osa.

Nyt saappaat jalkaan, kori kainaloon ja metsään, vielä ehtii!

”Sienisato näyttää hyvältä. Tatit, orakkaat, rouskut, mustatorvisienet ja suppilovahverot odottavat vielä poimijoita”, sanoo Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

Arktiset Aromit edistää luonnontuotteiden talteenottoa, jatkojalostusta ja käyttöä.

”Marjoista lakka- ja mustikkasato on ollut paikoitellen erinomainen ja puolukka- ja karpalosato hyvä.”

Suomen metsistä marjoja poimitaan vuosittain yli sadan miljoonan ja sieniä noin 50 miljoonan euron arvosta. Jokamiehenoikeus sallii marjojen ja sienten lisäksi rauhoittamattomien kasvien keräämisen. Villiyrtit ovatkin kasvattaneet suosiotaan viime vuosina.

”Eniten poimitaan maitohorsmaa, vuohenputkea ja voikukkia.”

Kuusenkerkän käyttö on kasvanut huimasti viime vuosina. Suomen metsissä kasvaa muutakin arvokasta kuin puuta.

”Kuusenkerkän sato on vuosittain noin 80 miljoonaa kiloa ja kilohinta noin 5 euroa, joten sen kokonaisarvo on 400 miljoonaa euroa, ja jatkojalostuksella sen voisi moninkertaistaa.”

Kuusenkerkkä on maanomistajan omaisuutta, eli sen keräämiseen täytyy olla maanomistajan lupa.

Luonnonmarjat ja ruokasienet Suomessa

Suomen metsissä on luonnonmarjoja vuosittain 560–1100 miljoonaa kiloa eli huonoinakin satovuosina noin 100 kiloa yhtä asukasta kohti. Suomalainen syö keskimäärin noin 8 kiloa marjoja vuodessa. Luonnonmarjoista kerätään vuosittain noin 5–10 prosenttia.

Ruokasieniä kasvaa 300–1000 milj. kg vuodessa ja niistä kerätään noin 2 %.

 
 
 

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä 3/2022.

Näin puu talvehtii
Artikkeli | 2 min

Näin puu talvehtii

Lue lisää
"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"
Artikkeli | 7 min

"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"

Lue lisää
Muista 4 asiaa, kun hankit joulukuusen
Artikkeli | 2 min

Muista 4 asiaa, kun hankit joulukuusen

Lue lisää