Jyrkänteen lohkareiden takaa löytyi luolasto

Luolaharrastajat Jaakko, Heikki, Ilkka ja Mari Pylkkö tutkivat joulukuun 2015 alussa Savitaipaleen ja Luumäen rajamaastoissa sijaitsevan Saravuoren jyrkänteitä. Aikansa jyrkkää lohkareista rinnettä kierrettyään, he löysivät louhikosta useita luolien suuaukkoja, tunneleita ja luolia, jotka vaikuttivat jatkuvan jatkumistaan ja lopulta liittyvän toisiinsa.

”Tämän todettuamme olotila oli huima” Heikki Pylkkö kuvaa löytöretkeilijöiden tunnelmia. ”Jännityksen sekainen euforia ja aavistus, että tämä saattaa olla jotain suurta, valtasi mielet.”

Luolaston pääpiirteiden hahmottaminen vei aikansa ja oli hankalaa luolaston laajuudesta ja sokkeloisuudesta johtuen. Ensimmäinen tutkimuspäivä ehtikin pimetä ennen kuin Pylköt saivat sen mitattua, kun mittakin oli tippunut taskusta matkan varrella.

Toisena tutkimuspäivänä rullamitta ja teodoliitti olivat tiukasti mukana ja mittaukset saatiin tehtyä.  Luolaston kokonaispituudeksi huoneineen, käytävineen ja umpiperineen Pylköt mittasivat noin 150 metriä eli se on yksi Suomen suurimpia luolastoja. Heidän arvionsa mukaan pisin yksittäinen kulkureitti suuaukolta toiselle on vähintään 70 metriä.

Luolastosta löytyi myös jälkiä, jotka voivat olla kalliomaalauksia. Varmistus vaatii tarkempaa tutkimusta, mutta luolasto sijaitsee kivikauden ihmisten kulkureittien varrella ja lähistöltä on jo aiemmin löytynyt kalliomaalaus.

Saravuori on yksi UPM:n metsätiloista

Saravuoren luolasto sijaitsee osittain UPM:n omistamalla metsätilalla. Maasto alueella on kumpuilevaa ja jyrkänteitä ja korkeuserojakin alueella on mukavasti. Jyrkänteen alusta ja osa sen päällystä on jätetty alueen hakkuissa luonnontilaan ja rajattu käytön ulkopuolelle.

Metsäasiantuntija Anja Romulle, joka vastaa tästä UPM:n tilasta, luolaston löytyminen oli iloinen jättiyllätys.

”Ajatella, että minäkin olen saanut seisoa tuon luolaston päällä tietämättä, mitä kaikkea jyrkänne pitää sisällään,” Anja Romu riemuitsee. ”Onhan se upeaa ja sykähdyttävää, kun saa olla mukana jossain, joka kätkee sisäänsä kaukaista historiaa.”

Luolaston naapurustossa asuville sekä Sarajärvi että sen jyrkänteet ovat tuttuja paikkoja. Aikanaan järvellä on kalastettu ahkerasti ja muistona niiltä ajoilta järven rannassa on puuveneen jäänteet.

Luolaston tutkiminen yksin ei ole turvallista

”Saravuoren rinteitä ei missään tapauksessa pidä mennä tutkimaan yksin” Heikki Pylkkö painottaa. ”Rinne on louhikkoinen ja luolasto paikon ahdas. Lisäksi hätätilanteessa sinne ei saa apua nopeasti eikä kännykkä toimi luolien sisällä. Kaveri, asianmukaiset turvavarusteet ja tarkkavaisuus ovatkin välttämättömiä alueelle mentäessä.”

 
maisema-Saravuoren-jyrkanteelta.jpg
 
Mitä taimitarhalla tapahtuu talvella?
Artikkeli | 4 min

Mitä taimitarhalla tapahtuu talvella?

Lue lisää
Lihaskuntoharjoittelulla keho kuntoon metsässä
Blogi | 4 min

Lihaskuntoharjoittelulla keho kuntoon metsässä

Lue lisää
Mieleni teki mustikkapiirakkaa
Blogi | 3 min

Mieleni teki mustikkapiirakkaa

Lue lisää