Puun taimien syysistutus – vinkit onnistumiseen

Syksy on hyvää aikaa istuttaa kuusen ja koivun taimia. Syksyllä taimet ovat jämäkämpiä ja niiden käsittely on helpompaa. Myös taimien vedentarve on syksyllä pienempi, koska kasvu on jo pysähtynyt ja maaperässä on luontaisesti kosteutta.

Kevät on usein kiireistä aikaa pelto- ja puutarhatöissä, ja myös polttopuissa riittää hommaa. Aina ei tulekaan ajatelleeksi, että taimia voi istuttaa syksyisinkin. 

Syysistutuksesta puhutaan, kun taimia istutetaan elo-syyskuussa. Syysistutus sopii hyvin kuuselle ja koivulle. Kuusta voi istuttaa aina syyskuun puoleen väliin asti, koivua elokuun loppuun asti. 

Syysistutuksen onnistumiseksi on erittäin tärkeää, että puulaji ja kasvupaikka on valittu oikein, ja että muokkaus- ja istutustyö on tehty huolellisesti. 

Syysistutuksen hyödyt 

Syysistutuksella on merkittäviä etuja. Syksyllä taimien kastelutarve vähenee, sillä taimet ovat jo päättäneet pituuskasvunsa, eivätkä ne tarvitse yhtä paljon vettä kuin keväällä kasvukauden alussa. Yleensä syysaikaan myös ilmassa ja maaperässä on kosteutta. 

Syksyllä myös istutustyö on helpompaa, koska taimet ovat jämäköityneet talvea varten. Ne eivät ole niin herkkiä käsittelylle kuin keväällä. 

“Syysistutukset onnistuvat hyvin, kun taimimateriaali on sopivaa istutusajankohtaan nähden ja kohde valitaan huolella. Myös syksyllä on muistettava perusteellinen taimien kastelu ennen istutusta”, UPM:n metsänhoidon kehityspäällikkö Heli Viiri kertoo.  

Katso video istutuksesta (3:25 min)

 

Vältä istutuksen sudenkuopat

Syysistutuksessa tulee huomioida kasvupaikka. Hyvin hienojakoisille ja routiville maille ei kannata istuttaa enää syyskuussa, koska taimen juuret eivät ehdi ankkuroitua maahan. Maan jäätyminen aiheuttaa hienojakoisissa maissa liikkumista eli roustetta, joka katkoo taimien juuria ja voi pullauttaa taimen kokonaan tai osittain pois istutuskuopasta. 

Koivun syysistutus kannattaa ajoittaa elokuulle. Kuusen syysistutusaika jatkuu syyskuun puoleen väliin asti, minkä jälkeen rouste- ja ahavatuhojen riski kasvaa. 

“Kuitenkin oikeaan aikaan tehty ja oikein ajoitettu lyhytpäiväkäsittely parantaa esimerkiksi kuusen taimien hallankestävyyttä”, Viiri kertoo.  

Lyhytpäiväkäsittelyllä taimien pituuskasvu voidaan pysäyttää tavallista aiemmin lyhentämällä päivän pituutta keinotekoisesti. Käsittelyn ansiosta taimien karaistuminen aikaistuu ja taimien hallankestävyys paranee. 

UPM:n Joroisten taimitarhalla kaikki syysistutuksiin menevät taimet karaistaan kestämään vaurioitumattomina syksyn ensimmäiset pakkaset. 

“Taimitarhalla taimien saamaa valoa vähennetään keinotekoisesti pidentämällä taimien yön osuutta, jolloin pituuskasvu pysähtyy, silmu alkaa muodostua ja karaistuminen etenee. Eri alkuperät ja kylvöerät reagoivat eri tavalla pimeän jakson lisääntymiseen. Jokaiselle taimierälle räätälöidään oma karaistumisaikataulu”, Viiri kertoo. 

Sovi istutuksesta puukaupan yhteydessä

Taimet kannattaa tilata aina puukaupan yhteydessä, jotta voi varmistaa, että saa haluamansa määrän taimia. Kumppanuusasiakkaamme ovat etusijalla taimitilauksissa. 

Jos olet myöhästynyt taimitilauksen kanssa, eikä taimia saa enää samalle keväälle, kannattaa kysyä syystaimia. Syysistutuksesta voi sopia vielä kesäkuussakin. 

Ota yhteyttä metsäasiakasvastaavaamme ja sovi helposti taimitilauksesta. 

Hae yhteystietoja

 


Taimillemme on myönnetty Avainlippu osoituksena suomalaisesta työstä. Kaikki taimemme ovat 100-prosenttisesti suomalaista alkuperää. 


 

Lue lisää taimistamme

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit tammen istutukseen ja hoitoon
Artikkeli | 05/21/2024 23:59:00 | 6 min

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit tammen istutukseen ja hoitoon

Lue lisää
Mitä taimitarhalla tapahtuu talvella?
Artikkeli | 10/24/2024 07:11:00 | 4 min

Mitä taimitarhalla tapahtuu talvella?

Lue lisää
Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa
Artikkeli | 06/14/2024 06:49:10 | 4 min

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa

Lue lisää
 

 
Näin puu talvehtii
Artikkeli | 2 min

Näin puu talvehtii

Lue lisää
"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"
Artikkeli | 7 min

"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"

Lue lisää
Onnistumiset 2024
Artikkeli | 5 min

Onnistumiset 2024

Lue lisää