Miltä taimikossasi näyttää? Ohjeet taimikon tarkastamiseen

Loppusyksyllä on hyvä tarkastaa taimikon kunto kasvukauden päätteeksi. Metsänhoidon kehityspäällikkö Heli Viiri antaa ohjeet taimikon tarkastamiseen.

Loppusyksyllä kannattaa tarkastaa taimikon tilanne, kun kasvukausi on päättynyt. Ennen lumen tuloa näkee myös, häiritseekö aluskasvillisuus tai lehtipuuvesakko kasvatettavia puita. Syksyllä ehtii tarvittaessa tehdä myös heinäämisen.

- Taimikosta kannattaa pitää hyvää huolta. Hyvin hoidettu taimikko parantaa metsän kasvua ja lisää hakkuutuloja. Jos taimikonhoito viivästyy, siitä tulee merkittävästi työläämpää ja kalliimpaa, neuvoo UPM Metsän metsänhoidon kehityspäällikkö Heli Viiri.

Näin tarkastat taimikkosi

1. Istutuksesta on 1-3 vuotta. Silmäile läpi pienet taimikot. Katso, miten pintakasvillisuus on lähtenyt kasvuun.

  • Peittävätkö korkeana kasvavat heinät, horsmat ja muut kasvit hentoa taimea, jolloin sen pituuskasvu taantuu? Jos näin on, korkeana kasvavaa aluskasvillisuutta kannattaa torjua heinäämällä eli polkemalla, repimällä tai niittämällä sitä taimien ympäriltä.
  • Näkyykö taimissa tuhojen merkkejä? Tukkimiehentäin syönti aiheuttaa karkeareunaista jälkeä taimen kuoreen taimen tyvellä. Pahimmillaan taimi kuivuu ja kuolee. Jos tuhot ovat laajat, voi harkita myös täydennysistutuksia.
  • Huolella tehdyllä maanmuokkauksella voi vaikuttaa taimien hyvinvointiin. Esimerkiksi laikkumätästys vähentää sekä heinäämisen tarvetta että tukkimiehentäituhoja.

2. Istutuksesta on 3-7 vuotta. Tee varhaisperkaus, kun kasvatettavat puut ovat suurin piirtein samanmittaisia ympäröivien lehtipuiden kanssa.

  • Ympärillä rehottavat lehtipuut vievät kasvatettavien taimien elinvoimaa ja hidastavat niiden kasvua.
  • Jos taimia on vaikea erottaa lehtipuuvesakon keskeltä, on varhaisperkauksella jo kiire.
  • Varhaisperkauksia tarvitaan yleensä 1-2 kappaletta. Varhaisperkauksessa poistetaan haitallinen lehtipuusto.

3. Istutuksesta on noin 10 vuotta. Tarkista kasvatettava taimikko.

  • Kuusitaimikossa tee taimikonperkaus, kun taimet ovat noin 3–4 metrin mittaisia.
  • Mäntytaimikossa tee taimikonperkaus, kun taimet ovat noin 5-6 metrin mittaisia.
  • Taimikonperkauksessa valitaan parhaat kasvatettavat puut ja harvennetaan taimikko oikeaan tiheyteen. Tavoitteena on jättää kuusikossa noin 2000 runkoa hehtaarille ja männikössä noin 2200 runkoa hehtaarille.

Miksi oikea-aikainen taimikonhoito on tärkeää?

Kun taimikkoa hoidetaan hyvin, metsä tuottaa jopa 50 prosenttia enemmän tukkipuuta kuin hoitamaton metsä.

Jos taimikonhoito viivästyy vuodella, metsänhoidon lisäkustannukset voivat olla 100-200 euroa hehtaarilta. Toisaalta perkausta ei kannata tehdä liian aikaisinkaan.

Näin pääset alkuun taimikkosi kanssa

Taimikonhoidon voi tehdä itse tai siihen on mahdollista saada apua. Ota yhteyttä omaan metsäasiakasvastaavaasi. Metsäasiakasvastaavat auttavat sinua mielellään.

UPM Taimikonhoito -palvelun avulla taimikonhoito sujuu vaivattomasti.

- Voit vähentää kustannukset metsäverotuksessa. Lisäksi taimikonhoitoon on mahdollista saada kestävän metsätalouden tukea eli Kemera-tukea. Voimme hakea sitä puolestasi, Heli Viiri vinkkaa.

Mitä taimitarhalla tapahtuu talvella?
Artikkeli | 4 min

Mitä taimitarhalla tapahtuu talvella?

Lue lisää
Sopiiko metsääni eri-ikäisrakenteinen kasvatus?
Artikkeli | 5 min

Sopiiko metsääni eri-ikäisrakenteinen kasvatus?

Lue lisää
Netta haluaa oppia lisää vastuullisesta metsien käytöstä
Artikkeli | 3 min

Netta haluaa oppia lisää vastuullisesta metsien käytöstä

Lue lisää