Mikä on taimipassi? Tarkasta ainakin nämä asiat

Taimilaatikon kyljessä oleva taimipassi sisältää tärkeää tietoa metsänomistajalle. UPM:n taimitarhapäällikkö Anne Immonen kertoo, mitkä asiat kannattaa tarkastaa taimipassista ja miten Joroisten taimitarha varmistaa laadukkaat taimet metsänomistajille.

Taimipassia kutsutaan myös taimietiketiksi, kasvipassiksi tai alkuperätodistukseksi. Kun vastaanotat taimia, katso aina, että taimipakkauksessa on taimipassi.

Taimipassi kertoo, että taimet ovat hyväksyttyä metsänviljelymateriaalia. Taimipassista käyvät ilmi muun muassa seuraavat tiedot:

  • alkuperä
  • taimien ikä ja määrä pakkauksessa
  • kasvatuspaikka
  • lähetyspäivä
  • taimieränumero
  • puulaji
  • kantatodistuksen numero

Tarkasta taimipassista neljä asiaa

Taimipassissa on paljon asiaa, mutta metsänomistajan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti neljään asiaan.

  1. Tarkasta kasvupaikka. Moni on kiinnostunut, ovatko taimet kotimaisia vai tuontitaimia. Kasvupaikka kertoo osoitteen, missä taimet ovat kasvaneet. Kasvatamme Joroisten taimitarhallamme joka vuosi miljoonia kotimaisia taimia asiakkaidemme metsiin. OIemme toimineet jo lähes 40 vuoden ajan.
  2. Katso kantatodistuksen numero. Kantatodistuksen numero kertoo, että taimet ovat saaneet alkunsa metsänviljelyyn hyväksytystä siemenmateriaalista. Joroisten taimitarhalla käytämme vain hyväksyttyä siemenmateriaalia. Kantatodistuksen numeron avulla voimme tarvittaessa jäljittää siemenmateriaalin tuotantoketjun.
  3. Katso alkuperä. Alkuperä kertoo, onko kyseessä siemenviljelys vai onko alkuperänä metsikkö. Alkuperän avulla voi tarkastaa, soveltuuko taimi halutulle istutusalueelle. Ruokaviraston (entisen Eviran) sivuilta näkee kartan soveltuvista alueista siemenviljelysten osalta. Joroisten taimitarhalla tarkistamme jokaisen taimierän kohdalla asiakkaan puolesta, että kyseiset taimet soveltuvat istutettavalle alueelle.
  4. Tarkasta päivämäärät. Tarkasta taimipassista lähetyspäivä. Se kertoo, milloin taimet ovat lähteneet taimitarhalta. Jos taimet ovat talvehtineet pakastettuina, tarkasta myös, milloin pakkasvarastointi on päättynyt. Merkitsemme sen pahvilaatikon kyljessä olevaan kalenteriin.


Taimillemme on myönnetty Avainlippu osoituksena suomalaisesta työstä. Kaikki taimemme ovat 100-prosenttisesti suomalaista alkuperää. 


 

taimipassi-kalenteri.jpg

Pakkasvarastoinnin päättyminen merkitään pahvilaatikon kyljessä olevaan kalenteriin. Sen viereen on liimattu taimipassi.

 

”Parasta ennen” -päivämäärä takaa laatua

Joroisten taimitarhalla taimipassiin merkitään myös ”parasta ennen” -päivä.  Se on meille tärkeä osa laadunvarmistusta omassa toimitusketjussamme. Lainsäädäntö ei tätä edellytä.

Parasta ennen päivä kertoo selkeästi, milloin taimi tulee viimeistään istuttaa maahan, jotta se menestyisi parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme tehneet jokaisen taimen kohdalla jopa kahden vuoden työn. On tärkeää, ettei tuo työ mene hukkaan liian pitkän varastoinnin takia.

Taimet eivät välttämättä mene pilalle, vaikka niiden parasta ennen -päiväys olisi mennyt ohi, mutta niiden menestymistä on silloin syytä seurata.

Tilaa taimet puukaupan yhteydessä

Muista tehdä taimitilaus aina puukaupan yhteydessä. Silloin saat varmasti haluamasi määrän taimia uudistamisen kannalta parhaaseen aikaan. Jos taimitilauksen kanssa havahtuu vasta keväällä, taimia ei välttämättä ole enää saatavilla samalle keväälle tai niiden toimitus voi viivästyä. Silloin voi kysyä syysistutusta kuuselle.

Kumppanuusasiakkaamme ovat etusijalla taimiemme tilauksessa. Taimitilauksesta sopiminen puukaupan yhteydessä on helppoa. Se hoituu oman metsäasiakasvastaavasi kanssa.

 

Vinkit: Näin saat parhaan alun taimillesi

  • Istuta taimet mahdollisimman nopeasti. Mitä lyhyempi taimien varastointiaika on, sitä parempi. Näet taimipassista lähetyspäivän ja parasta ennen -päivämäärän. Istuta taimet sen ajan puitteissa.
  • Tee huolellinen taimihuolto. Ennen istutusta huolehdi, että taimet ovat kosteita koko ajan. Kastele taimet viimeistään seuraavana päivänä taimien vastaanottamisesta. Taimet on hyvä kastella lähes päivittäin.
  • Avaa taimipakkaukset. Jos taimipakkaus on umpinainen, avaa laatikko niin, että taimet saavat ilmaa ja valoa. Taimia ei saa säilyttää pimeässä.

taimipassi.jpg

Taimet kannattaa istuttaa mahdollisimman pian. Taimipassista näet lähetyspäivän ja parasta ennen -päivämäärän. Istuta taimet sen ajan puitteissa. 

 
 
Puun taimien syysistutus – vinkit onnistumiseen
Artikkeli | 4 min

Puun taimien syysistutus – vinkit onnistumiseen

Lue lisää
Onnistumiset 2024
Artikkeli | 5 min

Onnistumiset 2024

Lue lisää
Näin puu talvehtii
Artikkeli | 2 min

Näin puu talvehtii

Lue lisää