Mitä tehdä, jos lumituhot yllättävät? – Tarkasta lumituhot metsästäsi näillä vinkeillä!

Lumisateet ja pakkas- ja suojasään vaihtelut kasvattavat puihin lumikuormaa. Raskas märkä lumi katkoo oksia ja latvoja sekä kaataa jopa kokonaisia puita. Kova tuuli edesauttaa lumituhojen syntymistä. Jos vaurioituneita puita näkyy, toimi ripeästi. Lue asiantuntijan vinkit!

Puulajit kestävät lumitaakkaa eri tavoin. Mänty ei juurikaan taivu taakan alla, vaan se paukahtaa rungosta poikki. Kuusen oksille lumikuorma jakautuu tasaisesti, joten tavallisesti sillä voi katketa latva lumen painosta. Tosin roudattomassa maassa voi isoja kuusia kaatua juurineen lumen ja tuulen vaikutuksesta. Nuoret koivun rungot taipuvat lumen alla hankeen saakka, mutta osa niistä oikenee talven jälkeen takaisin suoraan. Lumituhoja voidaankin usein arvioida vasta keväällä.

Tarkkaile puiden latvuksia

Metsässä on hyvä tarkkailla erityisesti puiden latvuksia. Puiden yläosasta voi puuttua esimerkiksi 5-10 metriä latvusta, joka on pudonnut maahan.

Jos latvus on katkennut, sen kasvu häiriintyy, puu voi kuivaa tai lähteä lahoamaan latvasta tyveen. Kaikista herkimpiä lumituhoille ovat ylitiheinä kasvaneet ja juuri harvennetut metsät.

- Kookkaammat tukkipuut voivat kasvattaa uuden latvuksen, mutta pienemmät puut voivat kuivaa ja kuolla muutamassa vuodessa, sanoo UPM Metsän metsäasiakaspäällikkö Panu Kärkkäinen.

Vaurioituneet puut ovat myös alttiimpia sieni- ja hyönteistuhoille. Jos vaurioituneita puita on paljon, metsätuholaki edellyttää korjaamaan ne pois metsästä määräaikoihin mennessä.

Älä jää yksin lumituhojen kanssa

Jos metsässäsi näkyy lumituhoja, kannattaa ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä omaan metsäasiakasvastaavaan. Hän osaa neuvoa ja arvioida muun muassa seuraavia asioita:

  • Miten laajoja lumituhot ovat ja kannattaako vaurioituneet puut poistaa?
  • Minkälainen hakkuu on järkevä tehdä?
  • Korjataanko vain vaurioituneet puut vai ovatko tuhot niin laajat, että koko tuhoalue kannattaa uudistaa?

Puut nopeasti talteen

Jos tuhot ovat laajoja, puut kannattaa korjata mahdollisimman pian. Silloin saadaan puu arvokkaana talteen.

-  Jos puu kuivaa ja kuolee, sen jalostusarvo romahtaa. Nopea korjuu ehkäisee myös hyönteistuhoja. Pyrimme huomioimaan erityisesti kumppaniasiakkaidemme tuhokohteet, kun suunnittelemme korjuuohjelmia, Kärkkäinen sanoo.

Jos metsä on vakuutettu, lumituhoihin voi saada korvauksia. Metsäasiakasvastaava voi antaa tuhovaurioista arvion vakuutusyhtiötä varten.

- Älä epäröi ottaa yhteyttä metsäasiakasvastaavaan. Muista myös, että ajallaan tehdyt metsänhoitotyöt ja hakkuut ennaltaehkäisevät lumituhoja. Saat meiltä apua kaikissa metsäasioissa.

Tärkeää on muistaa, että parhaiten lumituhoja voi välttää hoitamalla metsää oikea-aikaisesti. Hoidettu, ajoissa harvennettu metsä kestää lumituhoja paremmin kuin riukuuntumaan päässyt metsä tai liian myöhään voimakkaasti harvennettu metsä.

 
 

Lue lisää keväällä ajankohtaisista asioista metsässä

Näin tarkastat metsätuhot talven jälkeen
Artikkeli | 05/04/2020 07:00:00 | 4 min

Näin tarkastat metsätuhot talven jälkeen

Lue lisää
Kevät metsässä
Blogi | 04/25/2016 06:00:00 | 1 min

Kevät metsässä

Lue lisää
Näin puu talvehtii
Artikkeli | 2 min

Näin puu talvehtii

Lue lisää
"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"
Artikkeli | 7 min

"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"

Lue lisää
Onnistumiset 2024
Artikkeli | 5 min

Onnistumiset 2024

Lue lisää