Yhdeksäsluokkalaiset saivat ensimmäisen työkokemuksensa metsänistutuksessa

Jotta nuoret osaisivat ajatella metsänhoitoa tulevaisuuden ammattinaan, heidän täytyy päästä näkemään alaa läheltä. Tämän takia UPM Metsä ja nuorisojärjestö 4H tutustuttavat yhdeksäsluokkalaisia metsänhoitoon. Samalla nuoret saavat ensimmäisen tärkeän työkokemuksensa.

Nuori painaa sinisen pottiputken maahan ja avaa sen luukun. Toinen ottaa vyötäröllään olevasta vakasta kuusentaimen juuripaakkuineen ja laittaa sen putkeen. Putkesta taimi solahtaa maahan syntyneeseen koloon. Nykyajan metsänistutus ei vaadi kyykkimistä eikä kuopan kaivamista.

Mäkisellä ja epätasaisella palstalla hyppelehtii kumisaappaissa ja huomioliiveissä kymmenen nuorta. Taimet istutetaan muokattuun maahan, ja nuorten pitää astua laikulta eli hiekkakasalta toiselle.

- Varokaa, ettette astu suohon. Voitte upota vyötäröä myöten, varoittaa 4H-nuorisojärjestöä avustava freelancer Teppo ”Sipi” Kerkkä.

Myös toisen ryhmän edellisenä päivänä istuttamia kuusentaimia pitää varoa. Taimet on istutettu muutaman metrin päähän toisistaan, jottei metsästä kasva liian tiheää.

Bussi on hakenut nuoret Lahden keskustasta ja tuonut aamuyhdeksäksi metsään Orimattilassa. Neljän tunnin kesätyöstä tienaa 115 euroa.

Istutuspalsta muuttuu 10 vuodessa kuusimetsäksi

Sipi Kerkän mukana on hänen 19-vuotias poikansa Antti Kerkkä, joka valmistui viime vuonna metsuriksi. Antti neuvoo muille istuttamista.

- Tämä on tosi simppeliä. Olin eilen pettynyt, kun se ei ollutkaan niin kauhean vaikeata, hänen isänsä sanoo ja naurahtaa.

Kun Sipi Kerkkä kysyy, onko kukaan nuorista ollut aiemmin istuttamassa, yksi käsi nousee ylös.

Tänään tehtävänä on istuttaa 1 500 taimea. Noin 15 sentin pituiset taimet ovat puolitoistavuotiaita. Ne ovat olleet syväjäädytyksessä ja otettu sulamaan viikko ennen istutusta.

Kerkkä ohjeistaa vakkaa kantavia laittamaan päähänsä suojalasit. Kaikki saavat käsiinsä nitriliinikäsineet, koska taimiin on sulatuksen aikana ruiskutettu hyönteismyrkkyä. Puuteollisuus tarvitsee eniten kuusen kuituja, joten istutukseen on valittu kuusentaimia.

- Kymmenen vuoden päästä nämä taimet ovat korkeampia kuin joulukuuset, Sipi Kerkkä sanoo.

Hauska uusi kokemus 

Istutuksilla työskentelevät 14-vuotiaat ystävykset Gabriella Ilmonen ja Miia Hursti. He aloittavat syksyllä yhdeksännen luokan Mukkulan peruskoulussa. Kaverukset kuulivat kesätyömahdollisuudesta opinto-ohjaajalta.

- Halusin tämän kesätyön rahan takia. Kun kasvaa, pitää saada jotain työkokemusta, Ilmonen sanoo.

Hurstilla on samat syyt osallistua.

- On myös kiva, että tässä voi viettää kaverin kanssa aikaa yhdessä, hän lisää. 

Kummallekin kyseessä on ensimmäinen kesätyökokemus.

- Parasta tässä on yhteistyö ja se, että voimme työskennellä omaan tahtiin. Samalla saa heittää vähän rajuakin läppää kaverin kanssa, Ilmonen sanoo.

- Pidän siitä, että työ on rentoa. Ja ruoka on hyvää, Hursti sanoo.

4H-järjestön puolesta pöydällä on suklaapatukoita, banaania, vesimelonin viipaleita ja pullovettä sekä hyttyssuihketta. Kesätyöläiset voivat pitää evästaukoja samalla kun hakevat lisää taimia.

Metsä tarjoaa töitä ja rahaa

UPM Metsä järjestää Lahden lisäksi Kuopion ja Jyväskylän 4H-kerhojen kanssa kesätyötä metsäistutuksilla kesäkuussa. Mukana on yhteensä 60 nuorta eri kouluista.

- UPM tarvitsee uusia tekijöitä metsänhoitoon. Jotkut nuoret ehkä hoksaavat kesätyöpäivän aikana, että tämä voisi olla heidän alansa. Toive olisi, että Suomessa metsätalous pysyisi yhtä hienona kuin se on ollutkin. Metsä tarjoaa töitä ja rahaa. Suuri osa nuorista ei osaa ajatella metsänhoitoalaa tulevaisuuden ammattinaan, koska eivät ole koskaan päässeet kurkkaamaan alaa, sanoo Lahden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Petra Kerkkä.

Istutuskesätyöstä halutaan jokavuotinen ja valtakunnallinen.

- UPM on tosi tarkka, he ovat tuoneet taimet tänne valmiiksi. UPM:llä on ollut hirmu hyvä draivi, Petra Kerkkä kehuu.

Ysit töihin -toiminnan avulla 4H-järjestö haluaa parantaa nuorten talous-, yrittäjyys- ja työelämätaitoja. Hankkeessa 4H tarjoaa nuorille valmennusta ja koulutusta sekä työllistää heidät vähintään kahden viikon ajaksi yhdeksännen luokan jälkeisenä kesänä.

Näin puu talvehtii
Artikkeli | 2 min

Näin puu talvehtii

Lue lisää
"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"
Artikkeli | 7 min

"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"

Lue lisää
Taimet multaan!
Artikkeli | 1 min

Taimet multaan!

Lue lisää