Kun miettii oman arkisen päivänsä kulkua, voi havaita puun olevan läsnä kaikessa. Eräs kollegani aloittaa metsäaiheiset esityksensä esittämällä kuulijoille henkilökohtaisen kysymyksen: Kuinka moni teistä on tänään käyttänyt wc-paperia? Tämä herättää kuulijat pohtimaan metsäisten tuotteiden merkitystä omassa elämässä. Wc-paperia parjataan usein matalan jalostusarvon lyhytikäiseksi tuotteeksi, mutta kuinka moni meistä oikeasti tulisi elämässään toimeen ilman sitä?
Entä asuminen? Kerrostaloasukeista toistaiseksi vain harva asuu puutalossa (tulevaisuudessa toivottavasti yhä useammat), omakoti- ja pientaloasujista sen sijaan valtaosa. Vaikka asunto olisi betonielementtitalossa, kuuluu tyypilliseen suomalaiseen sisustukseen runsaasti puumateriaaleja: mäntypuisia kirjahyllyjä, parkettilattia, puulevyistä tehdyt kaapistot ja niin edelleen. Puu materiaalina on kaunis ja moneen muovautuva. Se tuntuu askeleen alla lämpimältä, ja onhan puusta sisustusmateriaalina tutkimusten mukaan saatavissa myös terveyshyötyjä.
Puupohjaiset tuotteet liittyvät myös ravintoon, sillä yhä useammat elintarvikkeet on pakattu muovin sijaan puupohjaiseen pakkaukseen. Pakkaamalla varmistetaan ruuan pysyminen kunnossa kuljetuksessa ja pidennetään sen säilyvyyttä. Vaikka mehupurkin tapaisesta tuotteesta ajattelisi, että kartonkipakkaus kuin kartonkipakkaus, tapahtuu myös ihan perustuotteissa jatkuvaa tuotekehitystä esimerkiksi materiaalitehokkuuden saralla. Pienemmästä määrästä raaka-ainetta voidaan saada enemmän ja laadultaan yhä parempaa pakkausmateriaalia.
Vapaa-ajallammekin puupohjaisilla tuotteilla on oma roolinsa. Vaikka monet nauttivat nykyisin viihteensä sähköisesti, eivät paperiset sanomalehdet ole edelleenkään kadonneet aamiaispöydistä. Arkipäivien ruuhkabusseissa ihmiset näyttävät syventyneen älylaitteisiinsa, mutta illalla ennen nukkumaanmenoa moni tarttuu silti mieluummin perinteiseen kirjaan ja rauhoittuu hyviä yöunia varten ilman liikoja aistiärsykkeitä.
Uusia innovaatioita syntyy jatkuvasti
Kaikkien näiden arkisten ja tuttujen tuotteiden lisäksi puuta käytetään nykyisin mitä jännittävämmissä innovaatioissa: liimoissa, lääkkeiden sidosaineena ja itse lääkeaineena, elintarvikkeiden sakeuttajana, solukasvatusalustana, liikennepolttoaineena ja tekstiilinä – emmekä vielä edes tiedä mitä kaikkia mahdollisuuksia puun jalostamisessa tuotteiksi on! Puussa materiaalina erityisen hienoa monipuolisuuden lisäksi on tietysti sen uusiutuvuus, ympäristöystävällisyys ja kierrätyksen sekä uusiokäytön loistavat mahdollisuudet unohtamatta fossiilisten raaka-aineiden korvaamista.
Ylevään otsikkoon idea puolestaan syntyi eräästä metsäteollisuuden esittelyvideosta, jossa hienosti kuvattiin, miten monessa arkisessa tuotteessa käytetään puuta ja kuinka puu on läsnä elämässämme sen alkuhetkiltä loppuun saakka. Ja tosiaan, moni vauva nukkuu elämänsä ensikuukaudet kansallisen ylpeydenaiheemme, äitiyspakkauksen pahvilaatikosta rakentuvassa vuoteessa, ja ennen maaksi tulemista viimeinen leposija löytynee puuarkusta tai nykyisin yhä useammin -uurnasta. Puu on siis todella läsnä elämämme kaikissa hetkissä.