Näkökulmaa laajentaen tulee listasta helposti melkoisen pitkä. Niin pitääkin tulla, sillä metsät ovat todella monipuolinen luonnonvara, jonka kaikkia mahdollisuuksia emme vielä ole edes löytäneet. Verrattuna moneen muuhun maankäyttömuotoon, on metsäalueilla se etu, että ne pystyvät tarjoamaan suuren joukon erilaisia hyötyjä yhtäaikaisesti. Tästä juuri on kyse, kun puhutaan metsien monikäytöstä. Metsien tarjoamia hyötyjä pohdiskelemalla saadaan myös konkreettista sisältöä usein otsikoissa viihtyvälle ekosysteemipalvelujen käsitteelle.
Metsällä on merkitystä yksilölle ja yhteiskunnalle
Metsänomistajalle metsä on perinteisesti merkinnyt ennen kaikkea taloudellista turvaa, työtä ja toimeentuloa. Puun myyntitulojen ohella metsistä saadaan esimerkiksi polttopuuta ja muita aineksia kotitarvekäyttöön, keruutuotteita ja riistaa. Monella metsänomistajalla on omassa metsässään myös sellaisia nurkkia, jotka hän on halunnut säästää ja omasta aloitteestaan pitää käytön ulkopuolella. Nykyisin vapaaehtoisesta suojelusta voi saada taloudellista tuottoakin. Edellä mainituilla ja monilla mainitsematta jäävillä perusteilla väitän, että jokainen metsänomistaja on jossain määrin monitavoitteinen metsänsä suhteen.
Metsä on avoinna myös öisin ja juhlapyhinä. Pidennetyt aukioloajat eivät ole riippuvaisia metsäalueen koosta eikä poikkeuslupaa loppiaisen metsäretken tekemiselle tarvitse hakea lääninhallitukselta. Metsään voi mennä milloin tahansa virkistymään luonnon tapahtumia seuraten. Tai ihan vain olemaan. Metsä tarjoaa myös suuren joukon erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Nämä mahdollisuudet ovat vieläpä käyttäjälleen useimmiten ilmaisia, mutta Suomessa niille on silti saatu laskettua satojen miljoonien eurojen vuotuinen arvo, varsinkin kansanterveydellisten vaikutusten kautta. Suomessa jokamiehenoikeudet luovat todella loistavat puitteet metsän yhteiskunnallisten hyötyjen toteutumiselle.
Mitä kaikkea mahtuu mukaan yhdelle keskimääräiselle metsähehtaarille?
Tietysti maantieteellisellä sijainnilla, käyttöhistorialla, kasvupaikkatekijöillä, ympäröivien alueiden ominaisuuksilla ja lukuisilla muilla tekijöillä on suuri merkitys.
Valtakunnallisilla tilastoilla leikkimällä voidaan päästä esimerkiksi seuraaviin hehtaarikohtaisiin keskitunnuksiin: