Metsät kasvavat kaikkina vuosina suurin piirtein saman verran. Metsien kasvukyvystä huolehtiminen johtaisi siten periaatteessa hyvin tasaisiin vuosittaisiin puukauppa- ja korjuumääriin. Tämän toteutuminen olisi varmasti sekä metsänomistajan että puun ostajan toive. Käytännössä puukauppavuodet kuitenkin vaihtelevat toisistaan monista eri syistä.
Alkuvuodesta puukauppaa jarrutti heikot korjuukelit ja epätietoisuus puun kysynnästä – loppuvuodesta puukaupan tahti piristyi
Viime vuoden puukaupan alku oli määrällisesti hiukan jähmeä heikkojen korjuukelien ja myös metsäteollisuutta koskeneiden lakkojen vuoksi. Ilmeisesti syntyi vaikutelma, ettei puuta ostettaisi, vaikka tosiasiassa ostoilla turvataan puuvaroja aina useiden kuukausien päähän – ei juuri sen hetken korjuisiin.
Metsäteollisuuden puukaupat vajosivatkin kesälomakauteen mennessä lähes 20 % alemmas edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Loppuvuotta kohti metsäteollisuuden tuotemarkkinoilla tapahtui vahvistumista ja myös puukaupan määrät yksityispuumarkkinassa nousivat. Marras-joulukuun puukauppaviikot olivat jo varsin pirteitä – silloin metsäteollisuuden ostoissa saavutettiin useita peräkkäisiä noin 900 000 m3:n viikko-ostoja.
Lopulta metsäteollisuuden ostoissa päädyttiin vuositasolla noin 30 miljoonan m3:n puukauppamäärään. Edellisvuonna toteutuneeseen määrään supistumaksi jäi enää noin 4 %, mutta muutamiin aiempiin vuosiin verrattuna selvästi enemmän. Hakkuumahdollisuuksia ja -tarpeita ei siis saatu tehtyä puukaupoiksi likikään kestävän hakkuutason laajuudessa.
UPM:n tavoittelemat puukauppamäärät toteutuivat myös koronavuonna
UPM:n puukauppa poikkesi yleisestä linjasta. Koko vuoden ostimme puuta aktiivisesti ja puukauppaa kertyi jatkuvasti paremmin kuin markkinassa keskimäärin. Vuositasolla kykenimme ostamaan puuta suunnitelmien mukaisesti yli edellisvuoden määrän.
Merkittävä toiminallinen harppaus otettiin sähköisessä puukaupassa: moni metsänomistaja huomasi, että puukauppa on mahdollista tehdä myös ilman kasvokkaista tapaamista alusta loppuun saakka, metsänomistajalle parhaiten sopivimpana aikana. Sähköiset palvelumme otettiin todella laajasti käyttöön, ja ne nousivat mieleiseksi vaihtoehdoksi perinteisten asiointitapojen rinnalle.
Metsänomistajalle vuosi 2020 oli merkityksellinen, koska:
- puun kysyntä oli edelleen tasaisen korkeaa teollisuudessamme
- puun hinta pysyi hyvällä – osin jopa vahvistuvalla tasolla pidemmän ajan tarkastelussa
- hyvän kysynnän vuoksi hakkuita saattoi toteuttaa omassa metsässä metsänhoidollisesti tärkeissä kohteissa ja oikeaan aikaan
- sähköiset palvelut ja niiden kehittyminen loivat mahdollisuuksia uusiin metsäasioinnin tapoihin
- ilmasto- ja ympäristöasiat pysyivät edelleen keskustelussa ja entistä useammin metsä ja metsätalous tunnustettiin ratkaisuiksi myös näihin haasteisiin.
Mitä seuraavaksi puukaupassa?
UPM:n puuntarve jatkuu edelleen korkealla tasolla. Vuodesta 2021 odotamme selvästi viime vuotta vilkkaampaa puukauppavuotta.
Vuoden 2021 puukaupan 3 tärkeintä:
- UPM Metsä lupaa hyvää: Kartoitamme metsäsi ajankohtaiset hakkuu- ja metsänhoitotarpeet. Kuuntelemme toiveesi ja ehdotamme niihin sopivat ratkaisut. Palvelemme sinua haluamallasi tavalla. Vaikka käytössäsi on ympäri vuorokauden UPM Metsä -verkkopalvelu, jonka kautta voit tehdä myös sähköistä puukauppaa, saat meiltä halutessasi aina henkilökohtaista palvelua myös kasvokkain ja puhelimitse.
- Palvelut jokaisen metsänomistajan tarpeisiin: Kehitämme metsänomistajapalveluitamme vastaamaan erilaisiin, muuntuviinkin asiakastarpeisiin. Autamme mielellämme sinua menestymään omassa metsätaloudessasi.
- Ostamme puuta ympäri vuoden: Kaikenlaiselle puulle ja leimikoille on kysyntää, ja tehtaamme tarvitsevat puuta tasaisesti ympäri vuoden. Oston painopiste on juuri nyt sulan maan aikana korjattavissa kohteissa, mutta pyrimme toki löytämään ratkaisut kaikenlaisten hakkuutarpeiden toteuttamiseksi.
Ota yhteyttä!
Autamme sinua selvittämään metsäsi hakkuu- ja hoitotarpeet. Ota yhteyttä metsäasiakasvastaavaan tai asiakaspalveluun. Voit myös hoitaa metsäasioitasi ja puukauppaa verkossa.