Kevättalvisessa metsässä on rauha. Auringonpaisteessa lämpiävät lumiset puut pudottelevat oksiltaan kostuneita lumitaakkoja. Linnut laulavat päivä päivältä kirkkaammin ja värikkäämmin. Tervaskannon kyljessä loimottavan tulen räiske ja savun tuoksu luvat levollisen mielen. Metsä ja luonnossa liikkumisen tunnelma ovat hyvin samanlaiset kuin lapsuuden hiihtoretkillä 50 vuotta sitten.
Moni muu asia ei ole ennallaan. Metsän käsittelyn menetelmät ovat muuttuneet. Metsän kehityksen kannalta tarpeelliset hakkuut toteutetaan tehokkaasti koneilla metsurin keskittyessä pääosin metsänhoitotöihin. Hevoset ja maataloustraktorit ovat myös siirtyneet puunajosta kevyempiin töihin. Metsien lisääntyneet hakkuumahdollisuudet ja teollisuuden kasvaneet puutarpeet sekä vuosikymmenten kuluessa luotu metsätieverkosto mahdollistavat hakkuut ja kuljetukset ympäri vuoden.
Uutta teknologiaa puukaupan vaiheisiin
Myös tietotekniikka on tullut metsämiehen avuksi. Hakkuissa ja puun mittauksissa ei pölkkyjä enää lueta eikä tukkimiehen kirjanpitoa tarvita niiden ylösotossa. Mittaustiedot siirtyvät kätevästi moton mittalaitteelta kaikille osapuolille. Samoin kovalla hiellä ansaitut palkat ja puukauppamaksut hoituvat paksusta, monilokeroisesta nahkalompakosta käteen maksamisen sijaan suoraan saajan pankkitilille. Matkapuhelimet mahdollistavat yhteydet mihin ja milloin tahansa. Ja nekin käyvät osin tarpeettomaksi, kun tieto voidaan siirtää sähköpostilla tai jakaa verkkopalveluissa milloin tahansa luettavaksi.
Ei ihminenkään ole sama, kuin aiemmin. Kiire on tullut kumppaniksi – tekemisiä on tarjolla liikaakin. Siihen pikkupojan hiihtäen tehtyyn metsäretkeen ei useinkaan ilman pitkää ennakkosuunnittelua ole aikaa. Vaikka se muuten olisi helppo toteuttaa; uutukaisiin karvapohjasuksiin ei nuoskalumikaan tartu niin pahasti kuin vanhan ajan tervavoideltuun puusukseen pahimmillaan!
Muistatko entisaikojen puukauppojen hieromisen?
Myös puukauppaa puhaltelevat uudet tuulet. Tässä kehitys on ollutkin tähän saakka maltillisempaa. Joku meistä ehkä muistaa ne vanhat ajat, kun metsäfirman piirimies apureineen tuli taloon puukaupan tekoon. Pitkä päivä istuttiin pirtin pöydän ääressä, puhuttiin puukaupasta, mutta myös monesta muustakin asiasta. Välillä syötiin, juotiin kahvia, käytiin tallissa katsomassa hevosta - ja illalla lähdettiin kotiin. Aamulla palattiin taas takaisin samaan taloon kaupanhierontaan. Hoideltiin välillä muitakin asioita, työasiathan kulkivat aina mukana salkussa. Lopulta kun kauppa tekeentyi solmittavaksi, se tehtiin. Jollei tänään, niin huomenna..
Viime vuosina ei enää ole sen paremmin myyjällä kuin ostajallakaan ollut aikaa noin pitkään puukauppaa hieroa. Usein kohde on käyty yhdessä katsomassa ja sen jälkeen asiat on laitettu paperille. Yksityiskohdista on toki voitu puhelimitse keskustella pariinkin otteeseen ennen lopullista kaupan tekoa.
Sähköinen puukauppa helpottaa puukaupasta sopimista
Puukaupan uusinta uutta on kasvokkaisen asioinnin rinnalle ja vaihtoehdoksi tarjottava sähköinen puukauppa. Kun monella metsänomistajalla on hankalaa löytää aikaa metsäkäyntiin vaikkapa työn kiireisyyden tai metsätilan ja asuinpaikan välisen suuren etäisyyden vuoksi, on palvelulle kasvava kysyntä. UPM tarjoaa nyt mahdollisuuden joustavasti vaikkapa kotisohvalta milloin tahansa hoitaa puukauppa-asiaa: pyytää tarjous, käsitellä se, allekirjoittaa kauppasopimus ja selata siihen liittyviä tapahtumia.
Asiointi on tehty hyvin vaivattomaksi. Ja tarvittaessa apua on edelleen saatavissa – omalta metsäasiakasvastavalta tai UPM:n palvelukeskukselta. Toimintatavat hioutuvat, mutta kaupan synnyn kannalta oleelliset asiakkaan tarpeen ratkaisun ja keskinäisen luottamuksen elementit ovat edelleen tärkeinä olemassa.
Tee puukauppa missä ja milloin haluat
Metsänomistajalla on asioinnin suhteen valinnanvapaus. Toivomme, että joillekin vaihtoehtoisen asioinnin tuoma joustavuus voisi mahdollistaa vaikkapa läheisten kanssa tehdyn talvisen metsäretken. Luonnon rauha, verkalleen syöty retkieväs, nuotiotulen loimu ja liikkumisesta punertuvista poskista voi syntyä vuoden ikimuistoisin kokemus.