”Rakennusteknisten töiden osalta halli valmistui suunnitelmien mukaisesti neljässä kuukaudessa. Kyseessä on teräsrunkoinen kevytelementtihalli, joka rakennettiin tilaajan suunnitelman mukaisesti. Projektin erityispiirteinä oli rakentamistyö toiminnassa olevalla taimikasvattamoalueella sekä UPM:n toimintaperiaatteiden huomioiminen kaikessa toiminnassa”, kertoo toimitusjohtaja Harri Väkeväinen Maanrakennuspalvelu Mikko Lyytinen Oy:stä.
Uuteen halliin asennettavalla taimien käsittelylinjalla tehdään jatkossa laatulajittelu, pakkaus ja kennostojen pesu. Myös kylvölinja ja kennojen turpeistaminen siirtyvät viimeistään ensi vuonna näihin tiloihin.
Pakkasvarastoitavat taimet pakataan syksyllä pahvilaatikoihin, kelmutetaan ja varastoidaan. Joroisten linjaston erikoisuutena on sovellus, joka mahdollistaa taimien pakkaamisen myös muovilaatikkoihin. ”Pakastetut taimet tulee keväällä sulattaa rauhassa ja avata heti laatikoiden tuuletusaukot. Suoraan kesä- ja syysistutuksiin lähteville kasveille muovialusta on paras”, muistuttaa taimitarhapäällikkö Anne Immonen.
Joroisten taimitarhan uusi halli valmiina
UPM:n Joroisten taimitarhalla aloitetaan taimien pakkaus- ja käsittelylinjan asennus ja testaus. Investointi tuo lisää tehokkuutta ja parantaa työskentelyolosuhteita. Reilun 1000 neliömetrin kokoinen teollisuushalli valmistui joulukuussa, parhaillaan tehdään viimeisiä sähkö- ja lvi-töitä. Maaliskuussa on vuorossa automaattisen taimien pakkauslinjaston asentaminen ja testaaminen. Täydessä käytössä koko linjasto on ensi syksyllä.
Automaattinen käsittelylinjasto lisää tehokkuutta ja parantaa toimitusvarmuutta. Merkittävää parannusta saadaan myös työskentelyolosuhteisiin. ”Taimilaatikoiden nostelu vähenee huomattavasti, ergonomiaan on kiinnitetty paljon huomiota ja suuri osa työstä voidaan tehdä jatkossa lämpimässä sisätilassa. Myös logistiikkaa saadaan parannettu. Hallin ja linjaston suunnittelua on pitkälti ohjannut käytännöllisyys”, Immonen kertoo.
Lisääntyvä pakkasvarastointi tuo helpotusta myös riskien hallintaan. Syksyllä taimet pakataan rauhassa pakkasvarastoon, jossa ne ovat vakioidussa lämpötilassa kevääseen saakka. Näin viime talvien kaltaisten vaihtelevien sääolosuhteiden kanssa eläminen helpottuu. Ulkokentillä talvehtivat taimet tarvitsevat päälleen puolen metrin lumisuojan, toisaalta keinolumetus vaatii kymmenisen astetta pakkasta.
UPM on kehittänyt vuonna 1980 perustettua Joroisten taimitarhaa pitkäjänteisesti. Immonen kiittelee, että toimintaympäristö on alun perin hyvin suunniteltu, joten muutoksia on ollut helppo tehdä. ”Infraan tarvitaan muutoksia, jotta kasvavien taimimäärien kanssa selvitään.”