Usein kysytyt kysymykset verkkopalvelun käytöstä metsäveroilmoituksen laatimisessa

UPM Metsä -verkkopalvelu on maksuton palvelu, joka edellyttää rekisteröitymistä omilla pankkitunnuksilla sekä tunnistautumista palveluun kirjautuessa.

1. Pitääkö olla UPM:n asiakas, jotta voi käyttää UPM Metsä -verkkopalvelua?

Verkkopalvelun käyttö ei edellytä asioimista UPM:n kanssa, mutta kaikki UPM:n kanssa tehdyt puukauppasopimukset ja maksut näkyvät palvelussa ja nousevat myös veroilmoitukselle tarjolle automaattisesti.

2. Mitä tulee huomioida erityisesti, kun täyttää metsäveroilmoituksen verkkopalvelussa? 

  • Kun aloitat, muista valita oikea verovuosi ennen kuin teet kirjauksia vero-osioon tai lähetät sähköisen veroilmoituksen (ohjelmassa on oletuksena aina kuluva vuosi valittuna).
  • Muista täyttää kaikki pyydetyt tiedot lähetyssivulla, jotta veroilmoituksen lähetysnappi aktivoituu sivun ylälaidassa (henkilötunnus tai y-tunnus ja lisätietoja antavan henkilön nimi sekä muut mahdollisesti tyhjät kohdat).
  • Tarkista, että olet kirjannut henkilötunnuksen tai Y-tunnuksen oikein. Varmistathan, että olet laittanut täpän ruutuun kohdissa ”olen tarkastanut veroilmoitukseni” ja ”olen oikeutettu antamaan veroilmoituksen”.
  • Voit tallentaa veroilmoituksen itsellesi pdf-muodossa lataamalla lomakkeen lähetyssivulla.

3. Mitä hyötyä verkkopalvelun käytöstä on metsänomistajalle?

Verkkopalvelusta näkee monipuolisesti metsäomaisuuteen liittyviä asioita kuviotasolla ja kokonaisuutena sekä muun muassa hoito- ja hakkuuehdotukset. Palvelun kautta voi helposti lähettää tarjouspyyntöjä metsänhoitotöistä ja hakkuista.

Jotta näitä toimintoja on mahdollista hyödyntää verkkopalvelussa, on kiinteistön metsävaratietojen löydyttävä UPM Metsä -verkkopalvelusta. Jos näin ei ole, Metsään.fi-palvelussa voi antaa siirtoluvan, jolloin tiedot tulevat näkyviin UPM Metsä -verkkopalveluun. Tiedot säilyvät siirtoluvasta huolimatta myös Metsään.fi-palvelussa.

4. Miten metsäyhtymän tai kuolinpesän osakkaat rekisteröityvät verkkopalveluun?

Metsäyhtymän tai kuolinpesän ollessa kyseessä jokainen osakas voi rekisteröityä palveluun omilla pankkitunnuksillaan, jolloin kaikilla on sama tieto käytettävissä.

5. Voiko metsäyhtymän tai toisen henkilön puolesta tehdä metsäveroilmoitusta verkkopalvelussa? 

  • Veroilmoituksen voi lähettää yksi osakas metsäyhtymän puolesta, jos hänellä on siihen muiden osakkaiden suostumus. Yhtymän veroilmoituksen lähettämiseen UPM Metsän verkkopalvelusta ei tarvita Suomi.fi valtuutusta. On kuitenkin hyvä huomioida, ettei kukaan yhtymän osakkaista pääse verohallinnon OmaVero-palvelusta yhtymän metsäveroasioita tarkastelemaan ilman Suomi.fi valtuutusta.
  • Toisen henkilön puolesta tehty metsäveroilmoitus edellyttää paitsi valtakirjaa myös rekisteröitymistä UPM Metsä -verkkopalvelun käyttäjäksi.

6. Voiko metsäveroilmoitusta ja ALV-veroilmoitusta tulostaa verkkopalvelusta?

Metsäveroilmoituksen ja ALV-veroilmoituksen voi tulostaa pdf-muodossa. Veromuistiinpanoja voi tulostaa tällä hetkellä koko sivun näkymänä. Pdf-tulostetta veromuistiinpanoista ei ole vielä toistaiseksi saatavilla, mutta se on mukana kehityshankkeissa.

7. Miten metsäveroilmoitus lähetetään verkkopalvelusta verottajalle?

Metsäveroilmoituksen lähettäminen UPM Metsä -verkkopalvelusta tapahtuu henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Yhtymän tai kuolinpesän ollessa kyseessä valtakirjalla tulee voida tarvittaessa osoittaa verohallinnolle, että veroilmoituksen lähettäjä on oikeutettu veroilmoituksen jättämiseen kaikkien osakkaiden puolesta. UPM Metsä -verkkopalvelun kautta metsäveroilmoituksen lähettäminen ei edellytä Suomi.fi-valtuuksia.

8. Miten yhtymä tai kuolinpesä voi ottaa Suomi.fi-valtuudet käyttöön?

Verohallinnon OmaVero-palvelun käyttöä varten tarvitaan Suomi.fi-valtuutus, jos asioidaan yhtymän tai kuolinpesän nimissä. Valtuutus haetaan verottajan sivujen kautta. Katso ohje Suomi.fi-valtuuksien käyttöönottoon

9. Pääsenkö verkkopalvelussa edellisen vuoden veroilmoituksen tietoihin käsiksi?

Edellisen vuoden veroilmoituksen näet tarvittaessa Verohallinnon OmaVero-palvelusta. UPM Metsä -verkkopalveluun tulee ensimmäisenä käyttöönottovuotena syöttää tarvittavat pohjatiedot. Palveluun syötetyt tiedot ja aiempien vuosien veroilmoitukset löytyvät jatkossa verkkopalvelusta, jos metsäveroilmoitus on sitä kautta lähetetty verottajalle. 

10. Pitääkö yhteismetsän tuloja ilmoittaa metsäveroilmoituksessa?

Yhteismetsä on erillinen verovelvollinen, joka maksaa verot tilikauden tuloksestaan. Yhteismetsä jakaa ylijäämää (tuottoa) osakkailleen yhteismetsäosuuksien suhteessa. Osakkaalle ylijäämä on verovapaata tuloa, jota ei tarvitse ilmoittaa omalla veroilmoituksella.  

Näin puu talvehtii
Artikkeli | 2 min

Näin puu talvehtii

Lue lisää
"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"
Artikkeli | 7 min

"Sertifiointi tuo metsätalouteen varmuutta"

Lue lisää
Onnistumiset 2024
Artikkeli | 5 min

Onnistumiset 2024

Lue lisää